eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. szeptember 1. vasárnap Egon, Egyed

Folytatódik a British Airways dolgozóinak sztrájkja

Folytatódik a British Airways utaskísérőinek hétfőn megkezdett, ötnapos sztrájkja, de a légitársaság európai járatainak fele közlekedik; Budapestről is indul Londonba naponta kettő.

A hét elején, a kellemes nyárias időben kerti mulatsághoz vált hasonlóvá a repülőtéri sztrájkőrség. Az elegánsan kiöltözött légikisasszonyok vígan koktéloznak a gyepen, míg odabent az indulási épületben az utazni vágyók morogva vették tudomásul a járattörlések okozta nehézségeket.

A sztrájkot az utaskísérők szakszervezete eredetileg a munkaügyi panaszok miatt indította, a többi között a dolgozók túlterheltségére hivatkozva, mostanra azonban már az előző ötnapos sztrájkperiódus során munkahelyükről távol maradottak büntetése, az ingyenes repülőutazások megvonása miatt folyik a tiltakozás.

Az igazgatóság és a szakszervezet egyeztető tárgyalásai eredménytelenül végződtek, tehát péntekig tovább tart a sztrájk, és az érdekképviselet tervei szerint két újabb, ötnapos munkabeszüntetési periódus követné, vasárnaptól, illetve június ötödikétől.

Vasárnap és hétfőn Angliában kétnapos ünnep lesz, sokan utaznának, június elején pedig az iskolai vakáció kezdődik el. A sztrájkolók jelentős része is úgy látja, hogy nem annyira a British Airways, mint az utazóközönség jár rosszul, tehát kezdenek visszatérni a munkához.

A tengeren túli BA-járatok hatvan százaléka, az európai járatok fele közlekedik, kora délután és késő este Budapestről is indul Londonba repülő.

A brit közvélemény bírálja a sztrájkot kezdeményező szakszervezetet. "Örüljenek a légi kísérők, hogy ilyen nehéz időkben jó állásuk van" - morgolódott egy férfi az őt kérdező tévériporternek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Amikor hatszorosára drágul az áram, Új-Zéland ezt nagyon benézte

Amikor hatszorosára drágul az áram, Új-Zéland ezt nagyon benézte

Új-Zélandon súlyos gondokat okozhat a zöldenergiára való túlságosan gyors átállás. Még a nagy szegmenst jelentő vízienergia sem garantálja – az aszályok miatt – a megbízható áramtermelést, ami, egy szakértői vélemény szerint kényszerű áramszünetekhez vezethet. Közben már több üzem bezárt, mert nem tud termelni a magas áramköltségek miatt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×