INFORÁDIÓ
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien

Kettős állampolgárság: Pozsony visszavág

Infostart

Szlovákia számára elfogadhatatlan, hogy Magyarország intézményesíteni akarja kapcsolatait a Szlovákiában élő nemzeti kisebbségekkel, s meggyőződése, hogy ez a lépés nincs összhangban a nemzetközi joggal - állapította meg a szlovák kormány pénteki rendkívüli ülésén.

A kormány megvitatta a külügyminisztérium által kidolgozott elemzést, amely a kettős állampolgárság megadásának várható következményeit taglalja. A dokumentum megismétli azokat az ismert állításokat, amelyek szerint a kettős állampolgárságról szóló törvénynek területen kívüli hatása lesz, mivel vonatkozik a szomszédos országok állampolgáraira is.

Az elemzés felrója Budapestnek, hogy a jogszabály előkészítése során nem konzultált Szlovákiával, s ez nincs összhangban a két ország közötti alapszerződéssel. A jelentés azt is leszögezi, hogy a szlovák és a magyar külügyminiszter találkozóján a magyar fél nem mutatott tárgyalási hajlandóságot a kettős állampolgárságról szóló jogszabályról.

A rendkívüli kormányülés utáni sajtóértekezleten Robert Fico kemény szavakkal ítélte el a kettős állampolgárság megadására irányuló magyar eljárást. Mint mondta, a jogalkotási folyamat megkezdése után azonnal összehívja a biztonsági tanácsot, hogy megvitassa a törvényből Szlovákia számára adódó biztonsági kockázatokat.

Az illetékes szakminiszterek - köztük a belügyi és az igazságügyi tárca vezetői - feladatul kapták, hogy a magyar jogszabály elfogadásának esetén azonnal dolgozzák ki az idevonatkozó szlovák törvények módosításának javaslatát, és ezt rövidített eljárásban bocsássák a törvényhozás elé. A konkrét szlovák jogi válaszlépéseket azonban Fico nem részletezte.

A miniszterelnök nem zárta ki annak lehetőségét sem, hogy a képviselők rendkívüli parlamenti ülés összehívását javasolják majd. A kettős állampolgárság kérdésében Szlovákia az európai intézményekhez is fordul majd, az ország külügyminisztere a szlovák álláspontról és kifogásairól rövidesen tájékoztatja az EU és NATO pozsonyi nagyköveteit is.

Fico szerint az, hogy a magyar Országgyűlés még a kormányprogram megvitatása előtt foglalkozik majd az állampolgársági törvénnyel, nyilvánvaló politikai szándékra utal, erősíteni akarja a külföldön élő magyarok identitástudatát. A Fidesz már a kilencvenes években kinyilvánította, hogy 15 millió magyarban gondolkodik. A mostani lépéssel a magyar vezetés a külhoni magyarokra is ki akarja terjeszteni fennhatóságát - és ez nagyon veszélyes, hangsúlyozta Robert Fico.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018