eur:
392.53
usd:
365.93
bux:
66780.28
2024. április 25. csütörtök Márk

Kettős állampolgárság: Pozsony visszavág

Szlovákia számára elfogadhatatlan, hogy Magyarország intézményesíteni akarja kapcsolatait a Szlovákiában élő nemzeti kisebbségekkel, s meggyőződése, hogy ez a lépés nincs összhangban a nemzetközi joggal - állapította meg a szlovák kormány pénteki rendkívüli ülésén.

A kormány megvitatta a külügyminisztérium által kidolgozott elemzést, amely a kettős állampolgárság megadásának várható következményeit taglalja. A dokumentum megismétli azokat az ismert állításokat, amelyek szerint a kettős állampolgárságról szóló törvénynek területen kívüli hatása lesz, mivel vonatkozik a szomszédos országok állampolgáraira is.

Az elemzés felrója Budapestnek, hogy a jogszabály előkészítése során nem konzultált Szlovákiával, s ez nincs összhangban a két ország közötti alapszerződéssel. A jelentés azt is leszögezi, hogy a szlovák és a magyar külügyminiszter találkozóján a magyar fél nem mutatott tárgyalási hajlandóságot a kettős állampolgárságról szóló jogszabályról.

A rendkívüli kormányülés utáni sajtóértekezleten Robert Fico kemény szavakkal ítélte el a kettős állampolgárság megadására irányuló magyar eljárást. Mint mondta, a jogalkotási folyamat megkezdése után azonnal összehívja a biztonsági tanácsot, hogy megvitassa a törvényből Szlovákia számára adódó biztonsági kockázatokat.

Az illetékes szakminiszterek - köztük a belügyi és az igazságügyi tárca vezetői - feladatul kapták, hogy a magyar jogszabály elfogadásának esetén azonnal dolgozzák ki az idevonatkozó szlovák törvények módosításának javaslatát, és ezt rövidített eljárásban bocsássák a törvényhozás elé. A konkrét szlovák jogi válaszlépéseket azonban Fico nem részletezte.

A miniszterelnök nem zárta ki annak lehetőségét sem, hogy a képviselők rendkívüli parlamenti ülés összehívását javasolják majd. A kettős állampolgárság kérdésében Szlovákia az európai intézményekhez is fordul majd, az ország külügyminisztere a szlovák álláspontról és kifogásairól rövidesen tájékoztatja az EU és NATO pozsonyi nagyköveteit is.

Fico szerint az, hogy a magyar Országgyűlés még a kormányprogram megvitatása előtt foglalkozik majd az állampolgársági törvénnyel, nyilvánvaló politikai szándékra utal, erősíteni akarja a külföldön élő magyarok identitástudatát. A Fidesz már a kilencvenes években kinyilvánította, hogy 15 millió magyarban gondolkodik. A mostani lépéssel a magyar vezetés a külhoni magyarokra is ki akarja terjeszteni fennhatóságát - és ez nagyon veszélyes, hangsúlyozta Robert Fico.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×