eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

"Ha külföldinek nézel ki, folyamatos igazoltatásokra számíthatsz"

Egyre nagyobb az elégedetlenség az Arizonában bevezetett törvény ellen, amely keményen fellép az illegális bevándorlókkal szemben. A jogszabályt egyaránt bírálták emberjogi aktivisták, a mexikói elnök és Barack Obama kormánya is jogi lépésekre készül.

Az arizonai bevándorlási törvény olyan heves érzelmeket kavart, hogy hétfőre sült babból horogkeresztet kentek a helyi parlament épületének ablakaira. Az aktivisták szerint a helyi szinten elfogadott törvény egyszerre ad túl sok hatalmat a rendőrség kezébe és korlátozza az amerikai szövetségi hatóságok felügyeleti jogát.

A menetrend szerint nyár közepén életbe lépő törvény bűncselekménnyé nyilvánítaná az Egyesült Államokban való illegális tartózkodást, a rendőrök pedig jogot kapnának arra, hogy a gyanús kinézetű (értsd: vélhetően latin-amerikai) személyeket kifaggassanak arról, jogosan vannak-e amerikai területen.

"Ha külföldinek nézel ki, akkor folyamatos igazoltatásokra számíthatsz majd" - mondta az Amerikai Polgári Jogi Unió nevű civilszervezet helyi képviselője.

A helyi parlament előtt már második napja tüntetnek azok, akik szerint a rendőrség "rászáll" majd a latin-amerikai külsejű emberekre. Washingtonban a Fehér Ház nem zárta ki, hogy pert indít Arizona állam ellen. Obama elnök is rendőri túlkapásoktól tart, mexikói kollégája, Felipe Calderon pedig azt mondta: a törvény diszkriminál, és komolyan sérülhetnek az Arizonával fenntartott kereskedelmi és politikai kapcsolatok.

Ami leginkább dühíti a bevándorlókat, és az aktivistákat az az, hogy ha valaki nem tudja iratokkal bizonyítani, hogy jogosan tartózkodik Amerikában, akkor akár fél év börtönre ítélhetik, és 2500 dollárra bírságolhatják. A szövetségi, tehát a nem helyi kormány eddig csak kitoloncolta az illegálisnak tartott bevándorlókat.

Becslések szerint Arizonában közel 500 ezer illegális bevándorló él.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×