INFORÁDIÓ
2023. február 7. kedd
Rómeó, Tódor

Milliókat bukhat Szerbia a H1N1 vakcinák miatt

Infostart

Szerbiában eddig csak a lakosság másfél százaléka volt hajlandó beadatni az új típusú influenza elleni védőoltást. A szerb kormány már annak a lehetőségét fontolgatja, hogy lemondja a megrendelt 3 millió védőoltás felét.

A szerb egészségügyi miniszter részben a sajtó negatív kampányát hibáztatja azért, hogy a polgárok vonakodnak tudomásul venni és beadatni a védőoltást. Szerbia körülbelül 3 millió vakcinát rendelt 9 millió eurós áron.

Eddig azonban csak 120 ezren vették fel a védőoltást - ez a lakosság mintegy másfél százalékát jelenti. Az egészségügyi minisztérium főleg az iskolákra próbált nyomást gyakorolni, az intézmények azonban végül a felelősséget a szülőkre hárították: aláírásukkal döntsenek ők, ha az egészség-, illetve a tanügy nem hajlandó erre.

A szerb kormányban már azzal is foglalkoznak, hogy mi legyen a fel nem használt védőoltások sorsa, hiszen több millió euróról van szó. A megrendelt 3 millió védőoltás Szerbia lakosságának 40 százalékának lett volna elegendő, de a lehetőséggel biztosan nem fognak ennyien élni.

Szerb illetékesek jelezték annak a megoldásnak a lehetőségét, hogy a Svájcból megrendelt vakcinákból másfél milliót lemondanak. Abban reménykednek, hogy ezért nem kell majd büntető illetéket fizetni a szállítónak, a svájci Novartisnak.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018