eur:
393.5
usd:
364.65
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Rossz karácsonyi ételek, amelyeket nem érdemes megkóstolni

Az angolok tisztelik évszázados hagyományaikat, tehát a karácsonyi ebéd összeállítása sem változott túl sokat az évek során: füstölt lazac, töltött pulykasült, Christmas pudding.

Ami az angol karácsony kulináris hagyományokat illeti, nem is a december 25-i ebéddel kezdődik a sor, hanem egy kerek kis sütemény, a mince pie megjelenésével. Halmokban áll az élelmiszerboltokban és a pékeknél, ezt szolgálják fel a vállalati partikon és a koktélos összejöveteleken egyaránt, továbbá minden olyan alkalommal, amikor a magyar házaknál bejglit kínálnának.

Milyen a mince pie? Rossz. Van a töltelékében alma, mandula és cukrozott narancshéj, ettől még lehetne nagyon jó is. De a lényege az úgynevezett mincemeat, azaz zsírral összekevert, konyakban áztatott mazsola, amitől túl édes lesz, a tésztája pedig ízetlen. Még szerencse, hogy sok háznál a karácsony délelőtti szomszédolás fő attrakciója a mince pie, és forralt bort szolgálnak fel hozzá, amivel jobban fogyasztható.

A nagy karácsonyi ebéd 25-én kerül az asztalra. Régebben három órára illett befejezni, mert akkor mondja el ünnepi üdvözletét alattvalóihoz a királynő. De az uralkodó már nem élőben beszél, meg lehet nézni és hallgatni későbbi ismétlést is, tehát legtöbb angol házban fél négykor kezdődik a falatozás, addig ugyanis az ajándékok izgatott bontogatása folyik, mert angol szokás szerint karácsony délelőtt zajlik az ajándékozás és mindent díszesen becsomagolnak.

Az ebéd első fogása hagyományosan füstölt lazac, barna kenyérrel, ami vékonyan meg van kenve enyhén sós vajjal. Rajta egy szeletke citrom.

Ez után jön a töltött pulyka. A házat belengi a mellé feltálalt főtt kelbimbó "illata". Az angolok 80 %-a még kitart a pulyka mellett, de egyre terjed a sült liba divatja, hiszen a pulyka nem egyszer elég száraz. Ezért kínálnak mellé sült angolszalonnába göngyölt, úgynevezett chipolata kolbászkákat (nem valami ízesek) és többféle mártást. Áfonya szószt és a legangolabb specialitást, a fehéres kenyérmártást, ami hagymás tejjel kevert kenyérmorzsából készül. Milyen? Ez is rossz.

Végül kéken égő szesszel a tetején büszkén bevonul a Christmas pudding, ez a fujtós állagú ágyúgolyó. Hónapokkal előbb kezdték főzni a szárított gyümölcsöt, lisztet, rettentő sok alkoholt, továbbá faggyút tartalmazó masszáját, még a tálalás napján is órákon át főzik. Látványa szép, van a tetetjén dísznek egy kis magyal ágacska, piros bogyóval, de az íze nem valami jó.

Az angolok számára azonban pompás lakoma végére tesz pontot a pudding. És még napokig ehetik a hatalmas pulyka maradékait. Bár a háztartások idén kevesebb pénzzel gazdálkodnak, a hasukon, ha csak lehet, nem spórolnak az angolok.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×