eur:
384.55
usd:
353.62
bux:
69916.75
2024. május 28. kedd Csanád, Emil

Basescut a határon túliak segítették győzelemhez, a baloldal megóvja az eredményt

Romániában bizonyosnak tűnik a jobboldali Traian Basescu győzelme az elnökválasztáson. A baloldal csalást emleget, és a Szociáldemokrata Párt megóvja a választási eredményt.

Romániában a szavazatok 99,95 százalékának az összesítése után is úgy tűnik, hogy Traian Basescu jelenlegi köztársasági elnök nyert újabb öt éves mandátumot a vasárnap tartott választáson. A Központi Választási Iroda legfrissebb közlése szerint Baescu a szavazatok 50,33 százalékát szerezte meg, a baloldal jelöltje, Mircea Geoana mintegy 70 ezer szavazattal kapott kevesebbet.

Több elemző is felfigyelt rá, hogy Basescut tulajdonképpen a határon túli románok szavazatai emelték az élre. A Nyugat-Európában dolgozó román vendégmunkások és a román állampolgárságot is szerzett moldovai románok által leadott 150 ezer szavazat mintegy 80 százaléka támogatta a jobboldali jelöltet.

Az eredmény hallatán lemondta hétfőre tervezett bukaresti tárgyalásait Klaus Johannis nagyszebeni polgármester, aki baloldali győzelem esetén kormányalakítási megbízás kapott volna. Kijelentette, otthon marad Nagyszebenben, és akkor sem vállal már kormányszerepet, ha netán Traian Bãsescu keresi meg a felkéréssel.

Mindeközben a baloldali politikusok egyre hangosabban választási csalást emlegetnek. Szerintük az exit poll felmérések azért jelezték a baloldali jelölt győzelmét, mert nem számoltak a csalással. A Szociáldemokrata Párt (PSD) úgy határozott, hogy megóvja a választási eredményt, ugyanis szerintük nagyon magas az érvénytelen szavazatok száma, de egyéb rendellenességekre is felfigyeltek.

A választási térkép egyébként azt jelzi, hogy az erdélyi megyékben Basescu, a Kárpátokon kívüli megyék többségében pedig Geoana gyűjtött több szavazatot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.28. kedd, 18:00
Ungár Péter
az LMP társelnöke és EP-listavezetője
Gyorsan eljöhet a kijózanodás a tőzsde sztárpapírjánál

Gyorsan eljöhet a kijózanodás a tőzsde sztárpapírjánál

Bár jelenleg nem látszanak felhők az Nvidia egén, amikor lecseng a mesterséges intelligenciával kapcsolatos rendkívül erőltetett beruházási igény, és megjelenik egy lehetséges kihívó a piacon, akkor gyorsan eljöhet a kijózanodás – mondta Jónap Richárd, a Concorde részvénypiaci stratégiája a Portfolio Checklist hétfői adásában annak kapcsán, hogy a chipgyártó részvényárfolyama a várakozáson felüli, első negyedéves jelentés kiadását követően tovább emelkedett és az 1065 dollárt is elérte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×