eur:
393.76
usd:
364.95
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Basescut a határon túliak segítették győzelemhez, a baloldal megóvja az eredményt

Romániában bizonyosnak tűnik a jobboldali Traian Basescu győzelme az elnökválasztáson. A baloldal csalást emleget, és a Szociáldemokrata Párt megóvja a választási eredményt.

Romániában a szavazatok 99,95 százalékának az összesítése után is úgy tűnik, hogy Traian Basescu jelenlegi köztársasági elnök nyert újabb öt éves mandátumot a vasárnap tartott választáson. A Központi Választási Iroda legfrissebb közlése szerint Baescu a szavazatok 50,33 százalékát szerezte meg, a baloldal jelöltje, Mircea Geoana mintegy 70 ezer szavazattal kapott kevesebbet.

Több elemző is felfigyelt rá, hogy Basescut tulajdonképpen a határon túli románok szavazatai emelték az élre. A Nyugat-Európában dolgozó román vendégmunkások és a román állampolgárságot is szerzett moldovai románok által leadott 150 ezer szavazat mintegy 80 százaléka támogatta a jobboldali jelöltet.

Az eredmény hallatán lemondta hétfőre tervezett bukaresti tárgyalásait Klaus Johannis nagyszebeni polgármester, aki baloldali győzelem esetén kormányalakítási megbízás kapott volna. Kijelentette, otthon marad Nagyszebenben, és akkor sem vállal már kormányszerepet, ha netán Traian Bãsescu keresi meg a felkéréssel.

Mindeközben a baloldali politikusok egyre hangosabban választási csalást emlegetnek. Szerintük az exit poll felmérések azért jelezték a baloldali jelölt győzelmét, mert nem számoltak a csalással. A Szociáldemokrata Párt (PSD) úgy határozott, hogy megóvja a választási eredményt, ugyanis szerintük nagyon magas az érvénytelen szavazatok száma, de egyéb rendellenességekre is felfigyeltek.

A választási térkép egyébként azt jelzi, hogy az erdélyi megyékben Basescu, a Kárpátokon kívüli megyék többségében pedig Geoana gyűjtött több szavazatot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×