eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Németországban is egyetemfoglalással tiltakoznak a diákok

Tiltakozó akcióba kezdtek és több egyetemet is megszálltak Németországban a hallgatók, akik az oktatási rendszer átformálása ellen emelték fel szavukat.

Ellenkezésre talált a diákok körében a német felsőoktatási reform, amelynek keretében a diplomaszerzés lehetőségét az Európai Unió ajánlatai értelmében módosították. Mivel a tiltakozások eddig nem jártak eredménnyel, a hallgatók most radikális eszközökhöz folyamodtak és közel 20 városban megszállták az oktatási legnagyobb előadótermeit.

A müncheni egyetem szóvivője ezzel kapcsolatban közölte, hogy ameddig az akció békés keretben zajlik, addig nem tervezik a karhatalmi erők behívását. Utalt arra is, hogy a diákság küldöttsége ma megbeszéléseket folytat a rektorátus képviselőivel, de nem titkolta, hogy az egyetemek gazdaságossá tétele érdekében aligha lehet szó a hallgatók által szorgalmazott tandíj megszüntetéséről. Nem zárkózott el azonban az elöl, hogy az oktatási reform kérdését vitaalapként kezeljék.

Az Európai Unió szorgalmazására Németországban is bevezették a rövidebb időn belül történő diplomaszerzés lehetőségét, a diákság szerint ez azonban távolról sem segíti elő a későbbi elhelyezkedést, mert a cégek szinte kizárólag a magasabb szintű végzettséget felmutató diplomásokat keresik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×