eur:
396.06
usd:
354.66
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Nyitókép: Facebook/Brain Bar

Közszolgálatiság, nyílt beszéd és parázs viták tabuk nélkül – kezdődik a Brain Bar jövőfesztivál

Csütörtökön és pénteken a budapesti Magyar Zene Házában csaknem kétszáz előadó várja az érdeklődőket, és olyan érdekes, fontos témákat tárgyalnak ki, mint például az orosz–ukrán háború, az eutanázia, az iskolai mobiltilalom, a kannabiszfogyasztás legalizálása, a sneaker kultúra vagy a mesterséges intelligencia fejlődése. A rendezvény alapítója, Böszörményi-Nagy Gergely az InfoRádióban elmondta: olyan minőségű és nyíltságú vitákat tartanak, amelyekre a mindennapokban egyszerűen nincs lehetőség.

Százhúsz programmal, köztük színpadi beszélgetésekkel, előadásokkal és vitákkal várja a közönséget a X. Brain Bar jövőfesztivál csütörtökön és pénteken a budapesti Magyar Zene Házában. A rendezvényen többek között tudósok, influenszerek és újonnan megválasztott polgármesterek is részt vesznek. A programban a show-műsorszerű, interaktív beszélgetések, mítoszromboló előadások, a Z generáció jövőjéről szóló fontos viták és élő podcastfelvételek ugyanúgy helyet kapnak, mint a szabadtéri séták a legismertebb hazai és nemzetközi előadókkal, vagy épp a reggeli jóga.

A fesztivál alapítója, Böszörményi-Nagy Gergely az InfoRádióban elmondta: tíz év alatt nagyon sokat fiatalodott a közönségük, és azt tapasztalja, hogy a Z generáció tagjai, a pályakezdők vagy a középiskolások sokkal nyitottabbak saját álláspontjuk, véleményük megkérdőjelezésére, kinyitására, átbeszélésére, megvitatására, mint az idősebbek. Mint fogalmazott, kezdetben nagyon meglepte ez a jelenség, most már azonban nagyon örül annak, hogy évről évre ilyen szép számban érkeznek fiatalok a fesztiválra. „Mindazok, akik ellátogatnak az eseményünkre, legalább annyit inspirálódhatnak a közönségből, mint az előadásokból vagy a vitákból” – tette hozzá a Design Terminal innovációs ügynökség vezetője.

A kétnapos rendezvényen csaknem kétszáz előadó várja az érdeklődőket, és olyan érdekes, sokak figyelmét felkeltő témákat tárgyalnak ki, mint például az orosz–ukrán háború, az eutanázia, a méhek intelligenciája, a sneaker kultúra vagy a mesterséges intelligencia fejlődésének határai. A fesztiválon híres, elismert magyar tudósok is megszólalnak, elmondják, mit gondolnak a jövőről, milyen meglátásaik vannak a digitális technológia térnyerésével kapcsolatban. Böszörményi-Nagy Gergely úgy véli,

mindenki talál a programban olyan témát vagy előadást, amely „tágítani fogja a világképét”.

Mint mondta, a Brain Bar „nem akarja és nem is tudja kikerülni” azokat a nagy vitákat, amelyek a közéletet aktuálisan uralják. Ennek megfelelően pódiumbeszélgetést tartanak az elmúlt időszakban számos fórumon fő beszédtémát jelentő ügyről, a mobiltelefonok iskolai kitiltásáról is. Az egyes témákban érintett személyek, filozófusok, tudósok, egyházi szakértők, egészségügyi szakemberek vitatják meg pro és kontra érveket felsorakoztatva a legkényesebb, legfontosabb kérdéseket. Böszörményi-Nagy Gergely szerint több témakörben is – például az eutanáziával kapcsolatosan – olyan minőségű és nyíltságú vitának ad helyet a jövőfesztivál, amelyekre a mindennapokban nem igazán biztosított a lehetőség, ezért azt gondolja, hogy

a Brain Barnak „közszolgálati szerepe is van”.

Az eseményen a kannabiszfogyasztásról és annak legalizálásáról is szó lesz. Pogány Induló rapper és Haller József neurológus-kriminálpszichológus beszélget majd többek közt arról, hogy könnyű drog-e a marihuána vagy sem, leépíti-e a fiatalok bizonyos fontos funkcióit, képességeit, így például a motivációjukat. A Brain Bar alapítója szerint egyedi lesz ez a vita is, mert volt és jelenlegi marihuánafogyasztók, egészségügyi szakemberek és generációkutatók is kifejtik véleményüket a kérdésben tabuk nélkül.

A fesztivál szervezői nyílt beszédnek és vitáknak szeretnének helyet adni a színpadokon. „Nem adunk semmit senkinek a szájába. Nem akarjuk semmilyen módon sem befolyásolni a közönség véleményét. Az előadások, viták után a megjelentek eldönthetik szabadon, hogy melyik álláspont állt közelebb hozzájuk, és az elhangzottak alapján remélhetőleg elmélyültebben tudnak majd kutakodni az adott témában” – fejtegette Böszörményi-Nagy Gergely.

Európa legnagyobb jövőfesztiváljának teljes programja megtekinthető a rendezvény honlapján. A Brain Bar diákok és pedagógusok számára – regisztrációt követően – ingyenesen látogatható, de bérletek és napijegyek is elérhetők a szervezők hivatalos oldalán. A legfrissebb információk a Brain Bar Facebook-eseményénél találhatók.

(A nyitókép a 2021-es Brain Bar jövőfesztiválon készült.)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×