eur:
393.53
usd:
358.05
bux:
0
2024. augusztus 14. szerda Marcell
Child patient with IV line in hand sleep on hospital bed. Medical palliation healthcare concept
Nyitókép: Pornpak Khunatorn/Getty Images

Nagyos sok daganatos férfi lesz nemsokára

Egy tanulmány szerint 2050-re 84 százalékkal fog emelkedni a megbetegedések száma.

A Cancer című folyóiratban közzétett tanulmányhoz ausztrál kutatók 2022-ben 185 országból elemeztek adatokat 30 féle rákos megbetegedésről és halálozásról, ez alapján készítették el az előrejelzésüket 2050-re. A kutatók szerint a férfiak körében a rákos megbetegedések száma a 2022-es 10,3 millióról 2050-re 19 millióra nő, ami 84 százalékos növekedést jelent. A rákos halálesetek száma az előrejelzések szerint a 2022-es 5,4 millióról 10,5 millióra emelkedik 2050-re, ami 93 százalékos növekedést jelent. A 65 évnél idősebb férfiak halálozása az előrejelzések szerint 117 százalékkal fog növekedni - írja a HVG.

Az alacsonyabb jövedelemmel és várható élettartammal rendelkező országokban az előrejelzések szerint a rákos halálozások száma a férfiak körében is nagyobb mértékben fog növekedni. „2022 és 2050 között Afrikában és a Földközi-tenger keleti részén az előrejelzések szerint 2,5-szeresére nő a megbetegedések és a halálesetek száma. Ezzel szemben Európában az előrejelzések szerint körülbelül feleakkora növekedés várható” – írták a kutatók.

A férfiak már most is nagyobb valószínűséggel halnak meg rákban, mint a nők. Az okok között szerepel, hogy nagyobb valószínűséggel dohányoznak és isznak alkoholt, illetve nagyobb valószínűséggel vannak kitéve rákkeltő anyagoknak a munkahelyükön, és kisebb valószínűséggel férnek hozzá a szűrőprogramokhoz.

Ahogyan 2022-ben, úgy 2050-ben is a tüdőrák lesz az előrejelzések szerint a rákos megbetegedések és a rákos halálozások vezető oka a férfiak körében. A legnagyobb növekedést pedig a megbetegedések terén a mesothelioma, a mellhártya rossz indulatú daganata, amely leginkább az azbesztszennyezésre vezethető vissza, a halálozások terén pedig a prosztatarák terén jelzik előre a kutatók. De ugyanígy növekedést várnak az adatok alapján a hólyagrák és a bőrrák okozta halálozások esetében is.

A szakértők számításai szerint a fiatalabb, 15 és 64 év közötti férfiak körében a rákos halálesetek száma közel 40 százalékkal, majdnem 3 millióra fog emelkedni 2050-re.

Címlapról ajánljuk
Szárazföldi és légi járművekkel erősödhet a szlovák hadsereg

Szárazföldi és légi járművekkel erősödhet a szlovák hadsereg

Szlovákia csatlakozhatna a Leopard 2A8 harckocsik németországi beszerzéséhez – tájékoztatott a szlovák védelmi miniszter a közösségi oldalon közzétett videójában. Robert Kaliňák ezen kívül tizenhat új tarackot is vásárolna a szlovák hadsereg számára. A szárazföldi harceszközökön kívül amerikai Viper helikopterek beszerzését is fontolgatja a szlovák védelmi tárca.

Keletnémet tartományi választások - Tart az AfD-től a német rendőrség

Kevesebb mint három hét van hátra a szeptember 1-én tartandó türingiai és szászországi tartományi választásokig, amelyeket a hónap utolsó vasárnapján hasonló brandenburgi szavazás követ. A választások jelentősége túlmutat a tartományi határokon, általános vélekedés szerint az eredmények egy évvel az országos parlamenti választások előtt átrajzolhatják Németország politikai térképét. Ebből kiindulva meghatározó lehet az ellenzéki radikális jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) párt szereplése.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.14. szerda, 18:00
Szécsényi Gábor
Az Autó című autós magazin főszerkesztője
Tombol a háború Oroszország kapujában, Belgorodban is vészhelyzetet hirdettek - Híreink az ukrán frontról szerdán

Tombol a háború Oroszország kapujában, Belgorodban is vészhelyzetet hirdettek - Híreink az ukrán frontról szerdán

Egy kicsit megint lelassult az ukrán hadsereg kurszki támadásának dinamikája, de keleti irányba, Giri felé, illetve északra, Lgov felé, továbbra is nyomulnak az ukrán csapatok. Közben a szomszédos Belgorod megyében vészhelyzetet hirdetett a terület kormányzója az Ukrajna területéről érkező támadások miatt. Nincs jele annak, hogy Oroszország megtámadása egyelőre célravezető lett volna: a Donbaszban folytatódik Toreck bekerítése, Pokrovszkhoz pedig egyre közelebb kerülnek az orosz rohamcsapatok. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború szerdai eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 14. 06:15
×
×
×
×