eur:
393.4
usd:
357.77
bux:
71832.47
2024. augusztus 13. kedd Ipoly
Nyitókép: Rosatom

Magyar zászló kerül az Északi-sarkra orosz segítséggel

A Roszatom az Északi-sarkra hajóztat egy magyar fiatalt is. Magyarországot a nagy magyar utazó és felfedező, Kőrösi Csoma Sándor nevét viselő budapesti gimnázium egyik tanulója képviseli. A magyar diák közösségi oldalán tudósít az eseményről, fotókkal.

A Roszatom támogatásával első ízben külföldi fiatalok, köztük egy magyar diák részvételével indul expedíció augusztus 13-án az Északi-sarkra.

A Tudás jégtörője elnevezésű projektben a fogadó Oroszország fiataljai mellett számos ország, köztük Magyarország, képviselője vesz részt.

A külföldiek közül többen is országukból elsőként jutnak el így az Északi-sarkra - írja a Világgazdaság.

A Tudás jégtörője a Roszatom által működtetett atomjégtörő-flotta zászlóshajója, az 50 Let Pobedi (A győzelem 50. évfordulója) nevű jármű, amelynek fedélzetén 14 ország diákjai és fiatal szakemberei indulnak az Északi-sarkra.

A Tudás jégtörője projekt célja a természettudományok és az atomenergiával kapcsolatos technológiák népszerűsítése, a tehetséges gyerekek felkutatása és támogatása, képességeik fejlesztése és pályaorientációja. A Tudás jégtörője sarkvidéki expedíció az orosz atomjégtörő-flotta fennállásának 65. évfordulója alkalmából vált az idén nemzetközivé.

Az expedíció fiatal résztvevőit számos érdekes program várja az út során, tudományos előadások, kísérletek, mesterkurzusok mellett megismerkedhetnek a sarkvidék sajátos flórájával és faunájával, illetve az északi-tengeri hajózási útvonalon folyó fejlesztésekkel. Az expedíció résztvevői a sarkot elérve kitűzik országuk zászlaját.

Az atomjégtörőt Ruszlan Szaszov kapitány vezeti a Murmanszk – Ferenc József-föld, Északi-sark útvonalon. A hajó várhatóan augusztus 17-én éri el az Északi-sarkot és augusztus 22-én tér vissza Murmanszk kikötőjébe.

Az orosz diákok mellett Bangladesből, Dél-Afrikából, Fehéroroszországból, Indiából, Kazahsztánból, Kamerunból, Kínából, Kirgíziából, Magyarországról, Mongóliából, Örményországból, Tunéziából és Üzbegisztánból érkezett fiatalok vesznek részt.

Magyarországot Varga Levente, a nagy magyar utazó és felfedező, Kőrösi Csoma Sándor nevét viselő budapesti gimnázium tanulója képviseli, akinek beszámolói a közösségi médiában követhetők az alábbi oldalon az utazás előtt, illetve alatt, ameddig a part közelében a térerő lehetővé teszi.

Oroszország a világ egyetlen országa, amely atomjégtörő-flottával rendelkezik. Az északi-tengeri hajózási útvonal infrastruktúráját 2018 óta üzemelteti és fejleszti a Roszatom, amely a vállalat egyik kiemelt tevékenységi területe. Az Oroszországi Föderáció kormánya 2019-ben hagyta jóvá a Roszatom által kidolgozott, 2035-ig szóló, az északi-tengeri hajózási útvonal infrastruktúra-fejlesztési tervét.

Címlapról ajánljuk
Csipes Tamara: nincs hiányérzetem, kerek történet a pályafutásom

Csipes Tamara: nincs hiányérzetem, kerek történet a pályafutásom

A párizsi ötkarikás játékokkal befejezte a versenyszerű kajakozást a kétszeres olimpiai bajnok. Csipes Tamara azt mondta az InfoRádióban, hogy maradéktalanul elégedett a Franciaországban megnyert két ezüst- és egy bronzéremmel. Hozzátette: nem fáj elismernie, hogy Lisa Carrington ezúttal jobb volt nála, és nem hiányzik neki az újabb arany, mert fontosabb számára, hogy emberileg nagyon sokat kapott az utolsó olimpiájától.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.14. szerda, 18:00
Szécsényi Gábor
Az Autó című autós magazin főszerkesztője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×