eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 20. szombat Illés
Woman With Pipette And Test Tubes
Nyitókép: RomoloTavani/Getty Images

Új módszerrel derülhet ki, hol vannak rákos sejtjeink

Az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett fluoreszkáló festéktől "világítanak" a rákos sejtek, nagyon ígéretesek az első tesztek.

A daganatok eltávolításánál rendkívül fontos, hogy az orvosok precízen dolgozzanak. A sebészeknek nemcsak magát a tumort kell eltávolítaniuk, hanem a környező szövetek egy részét is, hogy minél kisebb eséllyel maradjanak rákos sejtek a szervezetben - írja a European Journal of Nuclear Medicine and Molecular Imaging tudományos szaklapban közölt kutatásról a HVG.

Az Oxfordi Egyetem tudósainak új találmánya ezúttal a prosztatarák elleni küzdelemben jelenthet komoly segítséget. Az Interesting Engineering-ben megjelent beszámoló szerint az új, fluoreszkáló festékanyag a szabad szemmel nem látható, rosszindulatú elváltozásokhoz tapad.

Az egyetem tudósa, Freddie Hamdy szerint

ennek köszönhetően minimalizálható a rák kiújulásának kockázata, a festék ugyanis világosan megmutatja a műtét közben, hogy a prosztatatumor mellett mely területeket kell még kimetszeni.

Mindez azt is jelenti, hogy az eddiginél sokkal több ép szövetet őrizhetnek meg a prosztata körül, és így csökken például az inkontinencia vagy az impotencia kialakulásnak esélye is a beavatkozás után.

A létrehozott festék egy speciális markermolekulához kapcsolódik, hogy valós időben lehessen eltávolítani a rákos sejteket. Az összeállt anyag ezután a prosztata specifikus antigénhez (PSA) kapcsolódik. Ez egy olyan fehérje, ami nagy számban van jelen a rákos prosztatasejtek felszínén - írják.

A műtét előtt kell a betegbe befecskendezni a festékanyagot, majd egy speciális fénnyel megvilágítani a műtendő területet.

Így a rákos sejtek nem csak az adott részen kezdenek "világítani", hanem máshol is, például a medencében vagy a nyirokcsomókban is.

A tesztek során eddig 23 beteget műtöttek meg ezzel a módszerrel, és a festékanyag olyan helyeken is feltárta a rosszindulatú elváltozásokat, ahol korábban nem észlelték azokat az orvosok. A kutatók szerint a technológia további tesztelést igényel, de ha jók az eredmények, az eljárást széles körben is bevethetik.

Címlapról ajánljuk
A kánikulában akár naponta egy centit is apadhat a Balaton és a Velencei-tó

A kánikulában akár naponta egy centit is apadhat a Balaton és a Velencei-tó

Jelentősen párolognak a hazai tavak a kánikulában, de a Balaton és a Velencei-tó vízszintje is magasabb, mint egy évvel ezelőtt ilyenkor – mondta az InfoRádióban az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője. Siklós Gabriella hozzátette: utánpótlás csak a természetes vízgyűjtő területekről érkezhet, egyelőre azonban nem várható jelentősebb vízmennyiség.

Informatikai káosz - Stabilizálódott a helyzet Ferihegyen, de késések vannak

Folyamatos az utasfelvétel a globális informatikai meghibásodások után.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 20. 07:45
×
×
×
×