eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 16. vasárnap Jusztin
Thumbs down icon on device screen
Nyitókép: SEAN GLADWELL/Getty Images

Rászabadítja a felhasználóira a mesterséges intelligenciáját a Meta

Elkezdi betanítani a mesterséges intelligenciáját (MI) a Meta, és ehhez a felhasználók adatait is felhasználja – alapértelmezetten. Aki ezt nem kívánja, az egy űrlap kitöltésével – jó esetben – elejét veheti ennek.

Fontos értesítést kezdett el kiküldeni a magyar felhasználóknak a Facebook a szerdai naptól. A Meta ebben arról tájékoztat, hogy rövidesen erre a régióra is „kiterjeszti” a platform azon funkcióit, amelyek a mesterséges intelligenciára épülnek.

Magyarországon a Meta szerint több MI-funkció is elérhető lesz, erre azonban egyelőre csak készülődik a cég, kezdésként az alábbi tájékoztatással.

Forrás: Infostart
Forrás: Infostart

Az értesítés valójában több egyszerű tájékoztatásnál – írja a hvg.hu, azt is megjegyezve, hogy az ismétlődő „élmény” kifejezés nem több puszta marketingfogásnál. Lényegében arról van szó, hogy a Meta rövidesen bevezeti néhány, a mesterséges intelligenciára épülő funkcióját, és ezek „fejlesztésére, javítására” a felhasználók adatait is felhasználja a cég a „jogos érdek nevű jogalapra hivatkozva”.

A jó hír, hogy lehet tiltakozni ez ellen. A rossz: nem néhány kattintás a folyamat és nem is garantált a siker.

Az értesítés egy ponton „érdekes nyelvi bukfencet vet”: a „right to object az adataid e célokra történő felhasználása ellen” rész azt próbálja közölni, hogy a felhasználónak joga van tiltakozni az adatai felhasználása ellen. Aki szeretné ezt meglépni, kattintson a „right to object” szövegrészletre, ami a kapcsolódó súgóoldalra vezeti önt. Ez valójában egy űrlap, melyet kitöltve és beküldve kérheti a Metát, hogy ne használja fel az adatait. Ezek közé tartoznak a

  • bejegyzések,
  • képek és a hozzájuk tartozó képaláírások,
  • az MI-nek küldött üzenetek.

A cég ugyanakkor hangsúlyozza: az MI tanítására nem használja fel az ismerősökkel, családtagokkal folytatott privát beszélgetéseket.

„A tiltakozási kérelmeket a vonatkozó adatvédelmi előírásoknak megfelelően felülvizsgáljuk. Ha a kérelmedet elfogadjuk, a továbbiakban is ezt fogjuk alkalmazni” – írja a képernyőn megjelenő üzenet, megjegyezve, hogy a tiltakozás ellenére is kezelhetnek velünk kapcsolatos adatokat a funkciók fejlesztése és javítása céljából. Mindenesetre az adatfelhasználás döntő többségét az űrlap kitöltésével meg lehet akadályozni. Ehhez meg kell adni szövegesen

  • az országot,
  • az e-mail-címet (azt, amivel a Facebookot használja),
  • egy rövid szöveget arról, milyen hatással van önre ez az adatkezelés (itt adja meg, miért nem szeretné, ha a Meta felhasználná az adatait), továbbá
  • egy külön mezőben még néhány kiegészítő információ is megadható.

A kérelmet a Meta elbírálja, de nem magától értetődő, hogy elfogadja-e azt – érdemes tehát bőszen érvelni, miért nem szeretné valaki, ha felhasználná a cég az adatait – tanácsolja a híroldal.

Hogy mikor és milyen MI-funkciók érkezhetnek meg a magyar piacra (is), az pontosan egyelőre nem ismert.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×