eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
antibiotikum, injekció, oltás, gyógyszer, egészségügy,
Nyitókép: Unsplash.com

Jó úton van a koleszterinszintet csökkentő oltás

Az Egyesült Államokban egyre szélesebb körben okoz problémát a magas koleszterinszint, 5-ből 2 felnőtt lakost érint.

A sok koleszterin azért veszélyes, mert a molekulák összeszűkíthetik az ereket, ezzel pedig rontják az oxigén áramlását. Továbbá vérrögöket is képezhetnek, amelyek az agyba jutva sztrókot, a szívbe kerülve pedig infarktust okozhatnak - írja a Science Alert cikke alapján a 24.hu.

Az Új-Mexikói- és Kaliforniai Egyetemek kutatói egy olyan oltóanyagot fejlesztettek ki, amely akár 30 százalékkal is képes volt csökkenteni a rossz koleszterinek számát (patkányokon és majmokon végzett kísérletek során).

A készítmény ezt úgy éri el, hogy az immunrendszert a PCSK9 nevű fehérjék megtámadására készteti - írja a portál. A szakértők kiemelték, messze vannak még attól, hogy egy embereken is alkalmazható vakcinájuk legyen, de az eddigi eredményeik biztatóak.

Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×