eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
COVID‑19 virus destruction on a black background.
Nyitókép: Yuichiro Chino/Getty Images

Covid-helyzet: egy fontos kérdésre nincs válasz

A koronavírus Eris variánsa Magyarországon is jelen van, fertőzőképessége és terjedési sebessége feltételezhetően nagyobb, mint a korábbi variánsoké, a súlyos megbetegedés kialakulásának veszélye viszont alacsony – tájékoztatott a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ. Az NNGYK arra figyelmeztet: oltás van és továbbra is kérhető, az általános egyéni higiénés óvintézkedések betartása pedig ezúttal is javasolt.

Mind Európában, mint hazánkban emelkedő esetszámok vannak, de a kórházi ápolások, illetve a súlyos lefolyású fertőzéseknek a száma és aránya nem növekedik, legalábbis drasztikusan – nyilatkozta a napokban a pécsi Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetője. Ezt erősítette meg a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ is az InfoRádiónak küldött válaszában. Eszerint az Eris variáns jelen van, fertőzőképessége és terjedési sebessége pedig feltételezhetően nagyobb, mint a korábbi variánsoké.

Az NNGYK hangsúlyozta, hogy a magyar lakosság átoltottsága magas, a többség három oltást is felvett, ami erős védelmet ad egy esetleges újabb fertőzés ellen. Erre Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem innovációs rektorhelyettese is kitért a rádiónak adott interjúban: a koronavírus-fertőzés alapvetően nem okoz olyan masszív, hosszú távú és hosszú időn túli védettséget a szervezetben, mint az oltás. „De már lassan utóbbi is kikopóban van” – jegyezte meg a szakértő.

Az új variáns és az oltások kapcsolatáról még folyamatban vannak a kutatások, de jelen tudás szerint az eddig alkalmazott vakcinák hatékonyak lehetnek az Erisszel szemben is. Jakab Ferenc biztos, hogy képesek a fertőzést és a súlyos lefolyású betegséget megelőzni. „Ha nem is 100 százalékos, de még mindig sokkal nagyobb védettséget adnak, mint a semmi.”

A virológus szerint nem történt olyan jelentős változás a vírusban, ami drasztikusan befolyásolná a vírus fertőzési mechanizmusát vagy az immunválasz adó képességet, ezért a meglévő vakcinák alkalmasak a jövőbeni oltásokra is.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ az InfoRádió megkeresésére azt a tájékoztatást adta, hogy továbbra is van lehetőség az oltásra; a Pfizer-vakcina a háziorvosoknál és az oltópontokon is elérhető. Jelenleg országszerte a megyei kórházakban, illetve Budapesten 5 kórházban működik oltópont. Ez a Dél-pesti Centrumkórház, az Észak-Budai Szent János centrumkórház, a Semmelweis Egyetem, a Honvédkórház is a Szent Imre Kórház.

Az NNGYK egyébként folyamatosan monitorozza az akut légúti fertőzéseket okozó vírusokat, nyomon követi a Covid-19 megbetegedések hazai és nemzetközi alakulását, és indokolt esetben javaslatot tesz a szükséges járványügyi intézkedésekre. Arra a kérdésre, hogy a korábbi tesztek alkalmasak-e az új variáns kimutatására, nem érkezett válasz (szakemberek korábban úgy nyilatkoztak az InfoRádiónak, hogy igen).

A The Independent brit napilap a napokban arról írt, hogy az Erisnél is erősebb Covid-variáns, a szintén szélsebesen terjedő Pirola vált ki aggodalmát a szakemberekben, mivel a becslések szerint 34 további mutációja létezik, és így könnyebben kikerüli az immunválaszt. A Pirola jelenlétét világszerte eddig 15 országban észlelték, többek között Dániában, Franciaországban, Svédországban, Spanyolországban és Németországban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×