eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Fecskendőbe töltik a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagot, a Comirnaty-vakcinát a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház oltópontján 2022. június 3-án. A kórházi oltópontok keddenként és péntekenként vannak nyitva. Keddenként csak időpontfoglalással, péntekenként anélkül is lehet menni oltásra 7 és 19 óra között.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Rusvai Miklós: van háromszázezer, Magyarországnak járó Covid-vakcina, de nem tudni, hol

Az InfoRádió által megkérdezett virológus szerint a raktáron lévő korábbi oltóanyagok is védelmet nyújtanak a koronavírus-fertőzéssel szemben, hatékonyságuk alig csökkent.

Több információt tud az EU-adatbázisokból a magyar Covid-vakcinákról, mint a magyar közlésből Rusvai Miklós. Az InfoRádió által megkérdezett virológus elmondta, tízmillió adagot rendelt az EU a teljes lakosság számára, ebből háromszázezer jut Magyarországra.

"Ez már az új típusú oltóanyag, amiben benne vannak az idén év elején izolált új variánsok; nagyjából fél évvel tudja követni a vakcinaipar az új variánsok megjelenését" – tette világossá Rusvai Miklós.

Hogy Magyarországra érkezett-e már az új oltóanyagból vagy még a régi, le nem járt szavatosságú vakcinát használják, erről Rusvai Miklós nem tudott tájékoztatást adni. Külön hangsúlyozta viszont, hogy az "eredeti" vakcinák, amelyek két éve álltak rendelkezésre, szintén védelmet nyújtanak a koronavírus mostani változataival szemben is, csak már nem 92 százalékosat, hanem pár százalékos hatékonyságcsökkenés figyelhető meg.

"Egy húszéves térkép alapján is el lehet találni egy bizonyos helyre, még ha nem is tartalmazza a legújabb változásokat,

azért még működik" – vont párhuzamot.

A fertőzöttségről szólva elmondta, nincsenek hivatalos adatok, de folyamatosan vannak nálunk is, külföldön is koronavírus-fertőzések, de a figyelem már sokkal kisebb mértékben kíséri a legújabb változatot, mivel a kezdeti kórkép a múlté.

"A vírus egyrészt nagyon sokat szelídült, másrészt pedig mivel a lakosság vagy oltások révén, vagy fertőzöttként immunitást szerzett, és már gyakorlatilag nincs Európában ember, aki legalább részleges immunitással ne rendelkezne, náthaszerű kórkép maradt torokfájással, köhögéssel, orrfolyással, néha esetleg hidegrázással, hőemelkedéssel.

Hogy esetleg ez megbicsaklik, kialakul egy erősebb megbetegítő variáns, egy százalék alatti a valószínűsége.

Gyakorlati szempontból tehát ettől nem kell tartani. Ha ki is alakulna egy új variáns, egy másik folyamat már visszafordíthatatlan: mi immunisabbak lettünk erre a vírusra. Olyan nagy világjárvány, mint három éve volt, ennél a vírusnál már biztosan nem jön létre" – jelentette ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×