eur:
389.23
usd:
361.32
bux:
68448.14
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Epidemic coronavirus gene and background image
Nyitókép: artplus/Getty Images

Rusvai Miklós: tucatnyi vírus okoz most náthás megbetegedéseket

Újabb majomhimlős esetet igazoltak Magyarországon, egy 32 éves budapesti férfi kapta el a betegséget. Eközben Békés vármegyében egy beteget nyugat-nílusi lázzal diagnosztizáltak, és a koronavírus is jelen van. A helyzetről Rusvai Miklós víruskutatót kérdeztük.

A majomhimlő elsősorban szexuális úton terjed, tehát fertőző, de nem ragályos, vagyis nem valószínű, hogy hirtelen nagy számú eset lép majd föl - hangsúlyozta Rusvai Miklós víruskutató az InfoRádióban. Elmondta, hogy a majomhimlő kórokozója rokona feketehimlőnek, de annál sokkal enyhébb kiütéses bőrelváltozásokkal járó hőemelkedéssel járó néha enyhe rosszulléte járó betegséget okoz.

A hatóságok eközben egy szintén hazai eredetű nyugat-nílusi lázas megbetegedést is jeleztek. Rusvai Miklós szerint itt sem ragályos betegségről van szó.

A nyugat-nílusi láz folyamatosan jelen van az országban, tehát a hazai szúnyogok ha megcsípnek valakit, lehet, hogy átviszik ezt a fertőzést

- mutatott rá.

"A vírus eredeti gazdái madarak, tehát az ember, a ló vagy bármilyen háziállat, például kutya kizárólag szúnyogok közvetítésével, madaraktól fertőződik. A szúnyog nem tudja átvinni a fertőzést sem a kutyáról emberre, sem emberről kutyára vagy lóra. Mindig madár a fertőzés forrása és szúnyogok viszik át, miután a fertőzött madarakon élősködnek, átszállnak vért szívni valamilyen más állatfajra vagy az emberre, és így közvetítik ezt a fertőzést."

Rusvai Miklós beszélt arról is, hogy a Covid-vírus folyamatosan jelen van, most is számos fertőzést okoz. A legutóbbi adatok alapján a szennyvízben éppen stagnál a mennyisége, tehát nem várható az, hogy a következő 2-3 hétben nagyszámú koronavírus-fertőzöttet detektálnak.

Hozzátette: a többi légzőszervi vírus is közrejátszik ezekben a megbetegedésekben - metapneumovírus, parainfluenzavírus, RSV vírus, reovírusok, rinovírusok -, tehát legalább egytucatnyi náthát okozó vírus van, ezek közül az egyik a koronavírus.

A szakember a hatóságok által szintén jelzett 3 malária megbetegedéssel kapcsolatban azt mondta: az utóbbi évtizedekben csak importált esetek fordultak elő Magyarországon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×