eur:
379.02
usd:
348.65
bux:
58010.99
2023. december 4. hétfő Barbara, Borbála
Az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO) által 2023. augusztus 29-én közreadott felvétel a Csandraján-3 űrhajó holdjárójáról az égitest felszínén. Az űrhajó auguszts 23-án sikeresen leszállt a Hold déli sarkának térségében, és ezzel – az Egyesült Államok, az egykori Szovjetunió és Kína után – India lett a negyedik ország, amely űreszközt juttatott a Hold felszínére.
Nyitókép: MTI/EPA/ISRO

Ennyi volt: eddig tartott a Hold-szenzáció

Kéthetes tudományos küldetése végeztével lekapcsolták az indiai holdjárót, amely elsőként érte el a Hold déli pólusát - közölte az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO) szombat éjjel.

A Csandraján-3 űrhajó leszállóegységével augusztus 23-án érkezett a Holdra a 26 kilogramm súlyú Pragján (Bölcsesség) holdjáró, amelyet most alvó üzemmódba kapcsoltak, de teljesen feltöltött akkumulátoraival és bekapcsolt rádióval várja a további utasításokat - fogalmazott az ISRO közleménye a korábban Twitterként ismert X közösségi oldalon.

"Reményeink szerint később sikeresen felébreszthetjük további kutatási feladatok végrehajtása érdekében" - hangsúlyozta az ISRO, hozzátéve, hogy "különben örökre ott marad India holdbéli nagyköveteként".

Világűr, 2023. augusztus 29.
Az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO) által 2023. augusztus 29-én közreadott felvétel a Csandraján-3 űrhajó holdjárójáról az égitest felszínén. Az űrhajó auguszts 23-án sikeresen leszállt a Hold déli sarkának térségében, és ezzel – az Egyesült Államok, az egykori Szovjetunió és Kína után – India lett a negyedik ország, amely űreszközt juttatott a Hold felszínére.
MTI/EPA/ISRO
Az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO) által 2023. augusztus 29-én közreadott felvétel a Csandraján-3 űrhajó holdjárójáról az égitest felszínén. Az űrhajó auguszts 23-án sikeresen leszállt a Hold déli sarkának térségében, és ezzel – az Egyesült Államok, az egykori Szovjetunió és Kína után – India lett a negyedik ország, amely űreszközt juttatott a Hold felszínére. MTI/EPA/ISRO

India az Egyesült Államok, az egykori Szovjetunió és Kína után a negyedik ország, amely sikeresen landolt a Hold felszínén leszállóegységével, és a holdjáró le is körözte elődeit, amikor elérte az égitest erősen szabdalt, egyenetlen déli pólusát, nem sokkal azután, hogy az orosz Luna-25 űrkutató automata állomás egy hasonló manőver közben a Holdba csapódott és megsemmisült.

A 2019-es indiai kudarc után a Csandraján-3 biztonságos, sikeres leszállását általános örömünnep kísérte Indiában. A helyi média a sikeres holdra szállást az ország legnagyobb tudományos teljesítményeként ünnepelte.

Az ISRO honlapján megjelent közlemény szerint a Pragján holdjáró több mint 100 métert tett meg az égitesten, és a berendezés spektroszkópos műszere alumíniumot, ként, vasat, kalciumot, krómot, titánt, mangánt, oxigént és szilíciumot talált a Hold felszínén.

India most már következő űrmissziójára összpontosít, miután szombaton sikeresen elindította a Nap tanulmányozására első műholdját, amely vasárnap terv szerint Föld körüli pályára állt.

Az Aditja-L1 űrszondát hordozó rakétát a dél-indiai Sriharikota űrkikötőből indították, hogy négy hónap múlva a Földtől körülbelül 1,5 millió kilométerre lévő pontról vizsgálja a napszelet, a napkoronát, a kromoszférát és a fotoszférát.

(A nyitóképen: Az Indiai Űrkutatási Szervezet által 2023. augusztus 29-én közreadott felvétel a Csandraján-3 űrhajó holdjárójáról az égitest felszínén.)

Címlapról ajánljuk

Nem kell nyelvtudás, diploma vagy jogosítvány – megkönnyítik a németországi munkavállalást

A német kormány a bevándorlási szabályok szakaszos módosításával próbál megoldást találni a rendkívüli munkaerőhiányra. A Migrációkutató Intézet junior kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy az EU-tagállamok között nagy a verseny a harmadik országból érkező képzett munkavállalókért, a németek pedig jelentős kedvezményekkel akarnak kitűnni a többiek közül.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.04. hétfő, 18:00
Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×