eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Luna-25
Nyitókép: RT/Roszkoszmosz

A Holdba csapódott egy orosz űreszköz

A Hold felszínébe csapódott, és megsemmisült a Luna-25 automata állomás - közölte vasárnap a Roszkozmosz orosz űrvállalat.

A Roszkoszmosz szerint szombatra impulzus adását tervezték a szerkezet leszállás előtti elliptikus pályájának kialakításához. A tájékoztatás szerint azonban moszkvai idő szerint körülbelül 14 óra 57 perckor megszakadt a kommunikáció a Luna-25-tel.

A Roszkozmosz közölte, hogy a szerkezet felkutatására és a vele való kommunikáció felvételére irányuló intézkedések az elmúlt két nap folyamán nem vezettek eredményre.

"Az előzetes elemzés eredményei szerint az impulzus tényleges paramétereinek a számítottaktól való eltérése miatt a Luna-25 űrhajó nem a kiszámított pályára állt, és a Hold felszínével való ütközés következtében megszűnt létezni" - közölte az orosz vállalat.

A Luna-25 elvesztésének okait egy, az erre a célra létrehozott tárcaközi különbizottság fogja kivizsgálni.

Ez a projekt volt az orosz holdkutatási program első küldetése. Az előző, Luna-24 állomást még 1976-ban a Szovjetunióból indították.

A Vosztocsnij űrállomásról felbocsátott Luna-25 lett volna a projekt irányítóinak reményei szerint az első jármű, amely leszállást hajt végre a Hold déli pólusának nehéz terepén. Az állomás fő feladata a talajösszetétel elemzése és annak megállapítása lett volna, hogy van-e a jég a bolygón.

Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Az oroszok szerint veszélyes tendencia zajlik Európában, közben furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Az oroszok szerint veszélyes tendencia zajlik Európában, közben furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×