eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: twitter/isro

A Hold után a Napot vette célba India

Az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO) közlése szerint az űrszonda a napkoronát, a kromoszférát, a fotoszférát és a napszelet tanulmányozza.

India sikeresen elindította szombaton első űrmisszióját a Nap tanulmányozására, kevesebb mint két héttel azután, hogy a Hold déli sarkvidéke közelében sikeres leszállást hajtott végre.

Az Aditja-L1 űrszondát hordozó rakétát a dél-indiai Sriharikota űrkikötőből indították, hogy négy hónap múlva a Földtől körülbelül 1,5 millió kilométerre lévő pontról vizsgálja a Napot.

Ami a Nap felszínén történik, az hatással van a Földre is. A műhold a kijelölt helyre kerülve megbízható előrejelzést adna a megnövekedett naptevékenységből eredő részecske- és sugárzáskitörésekről, amelyek potenciálisan kiiktathatják a Föld elektromos hálózatait. A műhold figyelmeztető rendszere megvédheti a Föld körül keringő műholdakat, valamint az űrállomásokon élőket is.

A nap nagyjából 11 éves aktivitási ciklusának a minimuma 2019 decemberében volt, így a legerősebb aktivitású időszak 2024 novembere és 2026 márciusa között várható.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×