eur:
390.73
usd:
366.36
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
A Roszkozmosz orosz állami űrügynökség felvételén felbocsátják a Szojuz-2.1b hordozórakétával és Fregat gyorsítóblokkal összekapcsolt Luna-25 Holdra szálló űrszondát az Amuri területen levő Vosztocsnij űrrepülőtérről 2023. augusztus 11-én. Az automatikus kutatóállomás érkezése a Hold déli pólusára várható. Feladata a Hold belső szerkezetének vizsgálata és az erőforrások, köztük a víz felkutatása lesz.MTI/EPA/Roszkozmosz
Nyitókép: MTI/EPA/Roszkozmosz

Az amerikaiak látják, mit művelt a Holdba csapódó orosz űreszköz

Tízméteres átmérőjű krátert hagyhatott maga után Oroszország Luna-25 nevű űrkutató automata állomása, amely augusztus 19-én a Hold felszínének csapódva megsemmisült - közölte pénteken az Amerikai Űrhajózási Hivatal (NASA), amely képeket is közzétett a helyszínről.

A Vosztocsnij űrállomásról felbocsátott Luna-25 lett volna az első jármű, amely leszállást hajt végre a Hold déli pólusának nehéz terepén. Az állomás fő feladata a talajösszetétel elemzése és annak megállapítása lett volna, hogy van-e jég az égitesten.

A NASA holdkutató űrszondája, az LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter) által készített felvételek alapján az amerikai ügynökségnél megállapították, hogy a kráter valószínűleg az orosz űrszonda becsapódási helyét mutatja.

"Az új kráter körülbelül 10 méter átmérőjű. Mivel közel van a Luna-25 becsült becsapódási pontjához, az LRO csapata arra a következtetésre jutott, hogy a küldetés nyomán jöhetett létre, nem pedig természetes becsapódás útján" - közölte a hivatal.

A friss kráter körülbelül 400 kilométerre található a Luna-25 űrszonda tervezett leszállóhelyétől egy ősi, jóval nagyobb, meredek kráter belső peremén. A NASA űrszondájának tavalyi átrepülése során készített képein még nem látható az új kráter.

A Luna-25 elvesztésének okait Oroszországban tárcaközi különbizottság fogja vizsgálni. Ez a projekt volt az orosz holdkutatási program első küldetése. Az előző, Luna-24 állomást még 1976-ban a Szovjetunióból indították.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kiderült, hogy állnak idén a magyarok a lakásfelújításhoz

Kiderült, hogy állnak idén a magyarok a lakásfelújításhoz

Kedvezőbbé vált a felújítás, építés lehetőségének a megítélése a lakosság körében, de nem terveznek sokkal többen felújítást 2024-ben - állapította meg friss reprezentatív online kérdőíves felmérése alapján az Impetus Research. Tízből három magyar tervez valamilyen felújítást vagy bővítést otthonában, többségük 500 ezer forint alatti értékben, míg az új építkezésben gondolkodók aránya mindössze 4 százalék.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×