eur:
389.37
usd:
363.73
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Newborn baby with cannula in the feet on a hospital bed
Nyitókép: CristiNistor/Getty Images

Az újszülötteknek életveszélyt jelentő vírus bukkant fel három európai országban

Az enterovírus újszülöttekre jelenthet igen nagy veszélyt. A legtöbb ilyen kórokozó enyhe tüneteket okoz, de néhány esetben súlyos tünetekkel jár. Egy variánsára most nagyon odafigyelnek.

A WHO májusban hívta fel a figyelmet egy bizonyos típusú enterovírus, az úgynevezett echovírus-11 előfordulásának gyakoriságára - írja az NBC News.

Franciaországban kilenc csecsemő fertőződött meg a vírus által élete első hónapjában, mindegyiküknél szepszis és szervi elégtelenségek alakultak ki. Heten belehaltak a betegségbe.

Ez több, eset mint amire számítani lehetett - közölte a WHO egyik szóvivője.

"Szokatlannak tekinthető a jelenség a rendkívül gyors állapotromlás és a kapcsolódó halálozási arány miatt az érintett csecsemők körében" - írta.

Az echovírusok széklettel vagy a légzőszervi cseppek belégzésével terjedhetnek, és általában az emésztőrendszerben élnek.

A francia esetek nem egyediek: Olaszországban egy ikerpár fertőződött meg a vírussal, az egyik csecsemő intenzív osztályra is került. Az Egyesült Királyságban a szívgyulladások számában láttak emelkedést, amit egy másik enterovírus, a coxsackievírus okozott. Legalább egy gyermek meghalt.

"A legtöbb enterovírus nagyon enyhe betegséget okoz a megfertőzött gyermekeknél, kis részükben azonban katasztrofális következményekhez vezető betegségek alakulhatnak ki" - mondta az esetek kapcsán Mike Ryan, az Egészségügyi Világszervezet egészségügyi vészhelyzetekkel foglalkozó programjának ügyvezető igazgatója.

A WHO várhatóan még ezen a héten tesz közzé részletes jelentést az ügyben.

A legtöbb enterovírussal fertőzött csecsemőnek enyhe láza van, köhög, tüsszög vagy fáj a torka, és különösebb felhajtás nélkül felépül.

Bár az enterovírusok gyakoriak, az újszülött kori enterovírusos szepszis esetei eddig ritkán fordultak elő. Mivel azonban a világjárvány átírta a bevett vírusátadási formákat, előfordulhat, hogy idén nyáron még nagyobb mértékű enterovírus-inváziót lehet tapasztalni.

Ha pedig több enterovírus kering a közösségekben, több csecsemő kaphatja el azokat, és több is kerülhet rossz állapotba a szövődmények és a betegség súlyossága miatt.

Buddy Creech, a Tennessee állambeli Nashville-ben található Vanderbilt Egyetemi Orvosi Központ gyermek infektológusa szerint általában az életük első napjaiban vagy heteiben megbetegedő újszülöttek a legveszélyezettebbek, akiket egészségesen adnak haza, ám otthon a következő tünetek alakulnak ki náluk:

  • láz
  • táplálási nehézségek
  • nehézlégzés
  • szokatlan mértékű nyűgösség
  • sápadt vagy foltos bőr.

Szövődményként kialakulhat agyhártyagyulladás, szervi elégtelenség, szívizomgyulladás, sőt, még a csontvelőjükben is lehetnek problémák.

Néhány csecsemő immunrendszere túlreagálhatja a betegséget, olyannyira, hogy az immunválaszuk ugyanannyi kárt okoz, mint maga a vírus, mondta Creech.

A kezelési lehetőségek meglehetősen limitáltak: légzéstámogatás mellett infúziót kaphatnak a kis betegek. Antivirális szer ekkora csecsemők részére nem létezik, de már megkezdődtek a kutatások, melyekben enterovirális szepszisen átesett újszülöttek szöveteit vizsgálják. A cél hatékony antivirális szer fejlesztése - ám egyelőre még csak 23 csecsemőt vontak be a kutatásba.

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

Vegyes mozgásokat látunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×