eur:
392.89
usd:
366.8
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Kanyaróval fertőzött Fülöp-szigeteki gyerekek egy manilai közkórházban 2019. február 7-én. A cseppfertőzéssel terjedő betegség az utóbbi időben 22 ember halálát okozta Luzon szigetén és a Visayan-szigeteken, az áldozatok többsége négyéves kor alatti gyermek.
Nyitókép: MTI/EPA/Francis R. Malasig

Ott fertőz brutálisan a kanyaró, ahol nem hisznek az oltásokban

A világ egyik legveszélyesebb betegségének tartott kanyaró szövődményei közé tartozik a vakság, a tüdőgyulladás és a halál.

Egy pusztító zimbabwei járvány idén több mint hétszázezer gyermek halálát okozta, főként olyan vallási szekták körében, amelyek nem hisznek a védőoltásokban – idézte fel a Reuters.

A kanyaró idén több mint 45 ezer megbetegedést és több mint 2300 halálesetet okozott, ami kétszerese a tavaly ilyenkor tapasztalt esetek számának. Akkor ugyanis néhány távolságtartásra vonatkozó előírás még lelassíthatta a fertőzéseket.

A Porfolio.hu azt írja, WHO és az UNICEF 2020-ban figyelemfelkeltő és adománygyűjtő kampányt indított a világjárvány okozta oltási hiányosságok pótlására, különösen a közepes jövedelmű országokban, de eddig szinte semmi pénzt nem sikerült összegyűjteni.

A kanyaró elleni védőoltásokhoz becsült globális hiány 255 millió dollár.

A gazdagabb országokból is kevesebb adomány érkezik a Covid, az ukrajnai háború, az élelmiszerhiány és az infláció miatt.

A betegség magas lázzal, köhögéssel és árulkodó kiütésekkel jár. Terhes nőknél növeli a vetélés és a koraszülés kockázatát.

A vírus évente mintegy kétmillió gyermeket ölt meg, mielőtt az 1960-as években bevezették a vakcinát.

A szegény országokban, ahol a gyermekek immunrendszere gyengébb lehet az alultápláltság vagy más kezeletlen fertőzések miatt, a vírus a megfertőzöttek akár tíz százalékát is megölheti. Egyetlen kanyarós beteg 12-18 másik betegre is átterjesztheti a betegséget.

Az évek során a kanyaró elleni oltás sikere miatt sokan tévesen azt gondolják, nem kell beadatniuk a vakcinát. Így azokban az országokban, ahol a betegség már rég nincs jelen – többek között az Egyesült Államokban és Európában –, egyre több közösség nem oltatja be gyermekeit.

Ennek következtében a globális megbetegedések száma 2019-ben 23 éves csúcsra emelkedtett, kétszázezer ember halálát okozva. Olyan országokban is jelen volt a betegség, ahol már rég felszámolták. A WHO becslései szerint akkoriban világszerte a gyermekek 86 százaléka megkapta legalább az első adag kanyaró elleni védőoltást. 2021-re, amikor világszerte 25 millió gyermeknek hiányzott az első adag, már csak 81 százalékuk volt beoltva, ami 2008 óta a legalacsonyabb érték. Afrikában ez az arány mindössze 68 százalék.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×