eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

A nyár "slágerbetegségei" - és ami mögöttük van

Nyáron is megvannak azok a fertőzések, amelyek kellemetlen tüneteket okoznak, ezek azonban elsősorban nem cseppfertőzéssel terjednek - mondta az InfoRádiónak Szegheő Péter, az Ormos Intézet orvosigazgatója.

A felső légúti vírusos fertőzések elsősorban a tél végén, tavasz elején fordulnak elő hangsúlyosabban, de a nyárnak is megvannak a maga fertőző betegségei, ezek a téliekhez meglepően hasonló tünetekkel járnak, viszont teljesen más víruscsaládba tartoznak, és más az átvitel módja is - mondta Szegheő Péter.

"A téli időszakban cseppfertőzéssel, köhögéssel, tüsszögéssel a levegőn keresztül fertőzödhetünk meg,

nyáron pedig folyadékkal, vagy piszkos kézzel az emésztőszervrendszerünkön keresztül visszük be a vírusokat"

- tette hozzá az Ormos Intézet orvosigazgatója.

Szegheő Péter szerint ezek a nyári vírusok is okozhatnak felső légúti tüneteket: torokfájás, kaparás, megduzzadt mandulák, köhögés, esetenként hidegrázás és láz, de döntően a hányós-hasmenéses betegségek fordulnak elő. Ezek a nyár slágerbetegségei.

A nyár bármely szakaszában felerősödhetnek vírustörzsek

Ugyanis az enterovírus családjába tartozó vírusoknak nyáron van a járványidőszakuk, de vannak a hányós-hasmenéses betegségek, amelyeknél már bakteriális fertőzések is előjönnek - állapította meg Szegheő Péter. Mint mondta, két dolog kell ahhoz, hogy a fertőzések elharapózzanak a nyári időszakban.

Az egyik a nagy meleg, megfelelő mennyiségű kórokozó és kicsit elhanyagolt higiéné. A másik pedig szervezetünk védekezési képességének átmeneti csökkenése.

"A fertőzés lehetőségéhez képest az immunrendszerünk működése arányaiban rosszabb, és több kórokozó jut át a szűrőn. Ezeknek a fertőzéseknek a kialakulásához kórokozó mennyiség kell és ha nagy mennyiségben tesszük magunkba ezeket a kórokozókat, akkor az immunrendszerünk nem tud lépést tartani vele, és a fertőzés mégis kialakul" - összegezte az ovosigazgató.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×