eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Nem feltétlenül követendő példa a horvátok speciális szúnyogirtása

Genetikailag módosított szúnyogokkal irtják a természetes szúnyogállományt Zágrábban. A módszernek vannak előnyei, de a hatékonysága hosszú távon még nem bizonyított - mondta az InfoRádiónak Soltész Zoltán, az Ökológiai Kutatóközpont tudományos munkatársa.

Elmondása szerint a szúnyogokat jelenleg kétféle sterilizációs módszerrel is hatékonyan lehet irtani. Az egyik a génmanipulációs módszer, amikor genetikailag módosítják a hím szúnyogokat, amelyek aztán a természetben élő nőstényekkel párosodva életképtelen utódokat hoznak létre.

A másik módszer pedig a kémiai eljárásos, amikor valamilyen külső beavatkozással, például besugárzással sterilizálják úgy a hímeket, hogy azok annak következtében csak életképtelen utódokat legyenek képesek létrehozni az egészséges nőstényekkel - mondta Soltész Zoltán.

Az InfoRádiónak nyilatkozva az Ökológiai Kutatóközpont tudományos munkatársa kiemelte, hogy mind a két módszerre érvényes az a technológiai korlát, hogy az

csak egyetlen fajra működik.

Ha tehát egyszerre több szúnyogfaj ellen akarunk velük védekezni, akkor mindegyikre új eljárást kell kidolgozni.

Soltész Zoltán arról is beszélt, hogy egyelőre nem lehet hitelesen megmondani, hogy a génmanipulációs szúnyogirtási módszer milyen veszélyekkel járhat, illetve hogy hosszú távon mennyire hatékony.

"Az, hogy mennyire fog működni, illetve hogy az idő elteltével ki tudják-e majd játszani ezt a génmanipulált rendszert a természetben élő állatok, még a jövő kérdése" - mondta a kutató, hozzátéve, hogy a génmanipulált irtási módszer például pár év után már egyáltalán nem működött Brazíliában.

Megjegyezte: nem lehet tudni, hogy ha a természetben szabadon engedünk egy gént, az hol fog kikötni, ezért nem veszélytelen ez a módszer.

Itthon biológiai és kémiai eljárást használnak a szúnyoggyérítésre. A magyar kutató szerint egyébként a biológiai jobban működik. Annak során ugyanis a lárvák pusztulnak el, amelyekből már nem tudnak kifejlődni az emberek számára a csípéseik és a kórokozók terjesztése miatt a legkomolyabb problémát jelentő imágók. A kémiai irtásnál az imágókat célozzák, ezért ha még a tenyészőhelyen van jelentősebb mennyiségű lárva, azok kikelve még okozhatnak kellemetlenségeket.

Információk, kutatás

Akiket a szúnyogokkal kapcsolatos tudnivalók részletesebben érdekelnek, azok számára Soltész Zoltán javasolja az Ökológiai Kutatóközponthoz tartozó szunyogmonitor.hu felkeresését, ahol az általános, szúnyogokkal összefüggő információk mellett az inváziós szúnyogokkal kapcsolatos tudnivalók, elterjedési térképek is elérhetőek.

Ezen a honlapon keresztül a kutatásba is be lehet kapcsolódni, mivel ha valaki egy ilyen inváziós fajba tartozó szúnyog fotóját, vagy magát a példányt elküldi az intézetnek, akkor az az észlelés automatikusan bekerül az adatbázisba és felkerül a honlapra is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×