eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Fogyni sem segítenek, fogyasztásuk kockázatos lehet: leszerepeltek a mesterséges édesítők

A WHO fiogyelmeztetése szerint az olyan édesítőszerek, mint az aszpartám, a sztívia vagy a szukralóz, hosszú távon fogyasztva sem járulnak hozzá a súlyvesztéshez.

Az édesítőszerek használata nem jár hosszú távú előnyökkel a testzsír csökkentésében sem felnőttek, sem gyermekek esetében - áll a WHO közleményében, melyet a Euronews idézett.

"A felülvizsgálat eredményei arra is utalnak, hogy az édesítőszerek hosszú távú használatának nemkívánatos hatásai lehetnek, például a kettes típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek és a halálozás kockázatának növekedése felnőtteknél" - állítják továbbá.

Francesco Branca, a WHO táplálkozásért és élelmiszerbiztonságért felelős igazgatója szerint a cukor mesterséges édesítőszerekkel való helyettesítése hosszú távon nem segít a súlykontrollban, másként kell csökkentenünk cukorbevitelünket. Szerinte a mesterséges édesítőszerek nem alapvető élelmiszerek, tápértékük pedig nincsen.

"Az embereknek egészségük javítása érdekében már életük korai szakaszában csökkenteniük kellene az édes ételek bevitelét" - fogalmazott.

Tavaly egy nagyszabású franciaországi tanulmány már rámutatott a mesterséges édesítőszerek és a rák kockázatának növekedése közötti lehetséges kapcsolatra. Kanada nemzeti egészségügyi szervezete pedig már régóta figyelmeztet arra, hogy a nulla kalóriatartalmú vagy alacsony kalóriatartalmú cukorpótlók nem szükségesek és nem is hasznosak.

A WHO iránymutatása szerint a hozzáadott cukor bevitelének csökkentése érdekében nem kell édesítőket bevetni: ezek fogyasztása nem jár egészségügyi előnyökkel. Inkább a tápláló, nem édesített ételeket és italokat szükséges népszerűsíteni. A szervezet lebeszél minden olyan, nem cukornak minősülő szintetikus vagy természetesen előforduló édesítőszerről, amelyet a gyártók önmagában értékesítenek vagy élelmiszerekhez adnak hozzá.

Ide tartozik az aceszulfám-K, az aszpartám, az advantám, a ciklamátok, a neotám, a szaharin, a szukralóz, a sztívia és a sztíviaszármazékok.

Az ajánlás a már meglevő cukorbetegséggel élő embereken kívül mindenkire vonatkozik., azonban egyes táplálkozási szakértők támadják azokat, mondván: csak megfigyeléseken alapulnak. Tom Sanders, a King's College táplálkozástudományi szakértője szerint ezek az irányelvek kormányoknak és az iparnak szólnak, nem pedig egyéneknek, és megfeledkeznek az édesítőszerek gyermekkori fogszuvasodást megelőző hatásáról, ami már bizonyított. Sanders szerint a kávé vagy a tea sem rendelkezik tápértékkel, mégis fogyasztjuk, az emberek mégis isszák azokat az ízük kedvéért.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×