eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
CAPE CANAVERAL, FLORIDA - MARCH 02: A SpaceX Falcon 9 rocket with the Crew Dragon spacecraft lifts off from launch pad 39A at the Kennedy Space Center on March 02, 2023 in Cape Canaveral, Florida. Roscosmos cosmonaut Andrey Fedyaev, NASA astronaut Warren Hoburg, NASA astronaut Stephen Bowen, and UAE (United Arab Emirates) astronaut Sultan Alneyadi are on a mission to the International Space Station.  (Photo by Joe Raedle/Getty Images)
Nyitókép: Joe Raedle/Getty Images

Tervezett volt a SpaceX megsemmisítése - Kiss László elmagyarázza

Bár néhány perccel a kilövés után felrobbantották a SpaceX rekordméretű tesztűrhajóját, a mérnökök mégis sikerként élik meg annak indítását - mondta el az InfoRádióban Kiss László, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója.

Fellőtték a SpaceX rekordméretű űrhajóját, picit repült, aztán felrobbant.

Hogy ez siker vagy kudarc, arról Kiss László, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója az InfoRádióban azt mondta, innen és onnan is lehet nézni.

"Akik megtervezték az egészet, ők sikernek tekintik. Azt kell érteni, hogy a SpaceX egy magánvállalat, megengedheti magának, hogy felrobbantson valamit, csak hogy megnézze, működik-e. De mi is történt pontosan? Csütörtökön, két nap késéssel megtörtént az indítás, a két fokozatból álló Starship rendszer elindult Texas déli tengerpartjáról, a tervek szerint 3 perc működés után

az első és a második fokozatnak külön kellett volna válnia egymástól, alul

volt 33 kisebb meghajtó, felül 6 további, az alsó 33-ból 2 perc után több is leállt, nem működöt rendesen. A szétválás nem következett be, ezért a negyedik percben 39 kilométeres magasságban a földi irányítás felrobbantotta az egészet, biztonsági megfontolások miatt" - ecsetelte Kiss László.

Tehát magyarázata szerint nem az történt, hogy fellőtték az eszközt, nem működött és felrobbant, tervezett megsemmisítésről volt szó, hogy nehogy gondot okozzon az űrhajó.

Olyan szempontból, hogy nem sikerült eljuttatni a második fokozatot egy háromnegyed Föld-megkerülés után a Hawaii-szigetek mellett a Csendes-óceánba, kudarc az esemény, de a SpaceX mérnökei "gyermeki módon, tapsikolva ünnepelték" az eseményt, mert a nagy kérdés az volt, hogy a SpaceX felemelkedik-e az indítópadról.

"Az első három percben kritikus mennyiségű adatmennyiséghez jutottak" - mutatott rá.

Hogy a meghibásodásnak lehet-e köze a rakéta méretéhez, miután kétszer olyan tolóereje van, mint bárminek, amit eddig az ember ki próbált lőni, arról azt mondta, valóban óriási nagy volt az eszköz.

"Például az Artemis I, amely tavaly év végén ember nélkül körbejárta a Holdat, 5 hajtóművel rendelkezett, itt 33 kis raptor próbált szimultán működni, dekára ugyanannyi erővel, ez egy nagy technikai kihívás."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×