eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: YouTube/NASASpaceFlight

Fellőtték a világrekorder rakétát, de felrobbant - videó

A hétfői, az utolsó percekben eldöntött halasztás után csütörtökön ismét nekifutott a SpaceX, hogy fellője, pályára állítsa, majd az óceánba ejtse a világ legnagyobb űrrakétáját.

Az üzemanyagtartálynál fellépett nyomásprobléma miatt fújta le hétfőn Elon Musk cége a világrekorder méretű és teljesítményű Starship kilövését. Az új próbálkozásra csütörtökön, magyar idő szerint délután fél négy után került sor.

Az időjárás és minden más körülmény is rendben volt, így a visszaszámlálás elindult, az üzemanyaggal feltöltött rakéta a kilövőálláson várt. Ismét fellépett a nyomásprobléma, de elhárították, így a rakétát sikeresen fellőtték, erről videót is kiadott a SpaceX.

Ám a legénység nélküli hatalmas űrrakéta útja nem volt hosszú: a felszállás után szokatlannak tűnő mozgásokat végzett, majd felrobbant - vélhetően szándékosan semmisítették meg, mivel súlyos problémát észleltek a működésében.

Az indítás közvetítéséből kiderült, hogy a hordozórakéta az űrhajóval a maximális megterhelési szakaszát sikeresen megtette, ezután a hordozórakéta leválása következett volna, ami azonban nem történt meg.

YouTube/NASASpaceFlight
YouTube/NASASpaceFlight
YouTube/NASASpaceFlight
YouTube/NASASpaceFlight
YouTube/NASASpaceFlight
YouTube/NASASpaceFlight

Az alábbi, az eseményt élőben rögzítő videón -40 perc körül kezdődik a kilövés, pár perc elteltével látható a Csillaghajó megsemmisülése.

A cég a Twitteren közölte, hogy néhány hónap múlva fut neki ismét egy tesztkilövésnek.

A Starshipet a NASA választotta ki és finanszírozta, hogy az Artemis-program keretében amerikai űrhajósokat a Holdra juttasson. A következő lépés a Marsa utazás.

A többször felhasználható űrrakéta teljes hossza 120 méter (állva magasabb, mint a New York-i Szabadság-szobor), hajtóműveinek üzemanyaga metán. A két fokozatból (részből) álló Starship 33 fő hajtóművel rendelkezik, tolóereje mintegy 8000 tonna, ami elegendő lehet 250 tonna szállítmány és 100 ember eljuttatásához a Marsra. (Összehasonlításképpen: a SpaceX Falcon rakétája csak valamivel több mint 22 tonna terhet képes alacsony földkörüli pályára juttatni.)

A Csillaghajót a texasi bronwsville-i űrrepülőtérről bocsátották fel, és kilencven percet töltött volna az űrben, szinte megkerülve a Földet, majd a Csendes-óceánba zuhant volna.

A SpaceX a gyártóbázisán úgy rendezkedett be, hogy a tesztekre több rakétát is épít.

Az ötven év utáni első Hold-utazás tervezett időpontja hivatalosan 2025.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×