eur:
391.05
usd:
366.11
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Hoard of silver & Arab coins from a Viking grave, Sweden, 10th century. (Photo by CM Dixon/Print Collector/Getty Images)
Nyitókép: Print Collector

Ezeréves kincsekre bukkantak Dániában

A vikingek korából származó pénzérméket egy lány találta meg fémdetektorral még tavaly ősszel.

Egy kukoricamezőről került elő közel 300 pénzérme a viking korból: a 980-as évekből származó érmékre egy viking erőd közelében találtak rá Északnyugat-Dániában - írja a The Guardian.

A hatalmas találat egy lánynak köszönhető, aki két, egymáshoz közeli lelőhelyen bukkant az érmékre fémdetektorát használva.

"Az ilyesmi nagyon ritka" - mondta az AFP-nek Lars Christian Norbach, az észak-jütlandi múzeum igazgatója, ahol a leleteket kiállítják. Az érmékre Fyrkat földvárától nyolc kilométerre, Hobro városánál találtak rá, a rajtuk található felirat tanúsítja, hogy a 980-as években verték őket.

A viking kincs mellett dán, arab és germán érmékre, valamint skót vagy ír ékszerekre is találtak. Norbach szerint a lelet Fyrkattal egyidős lehet: az erődítményt Kékfogú Harald építtette. A történész szerint az érmék a viking történelem újabb fejezetébe nyújtanak betekintést. A kincsek és az erődítmény közt kapcsolat lehetséges, mivel a vikingek rendszerint elásták értékeiket háború idején. A vár 1000 körül leégett.

A régészek további kutatásokat végeznek majd a területen az idei aratást követően, ugyanis abban reménykednek, hogy sírhelyekre is bukkannak majd.

A vikingek halottaikkal kincseket is eltemettek abban a reményben, hogy így haláluk után újra megtalálják majd értékeiket az elhunytak.

Az érméket az Aalborg Történeti Múzeumban nyártól lehet majd megtekinteni. Megtalálójuk pénzügyi kompenzációt kap a leletért, ennek összegét azonban nem hozták nyilvánosságra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×