eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 16. vasárnap Jusztin
Hoard of silver & Arab coins from a Viking grave, Sweden, 10th century. (Photo by CM Dixon/Print Collector/Getty Images)
Nyitókép: Print Collector

Ezeréves kincsekre bukkantak Dániában

A vikingek korából származó pénzérméket egy lány találta meg fémdetektorral még tavaly ősszel.

Egy kukoricamezőről került elő közel 300 pénzérme a viking korból: a 980-as évekből származó érmékre egy viking erőd közelében találtak rá Északnyugat-Dániában - írja a The Guardian.

A hatalmas találat egy lánynak köszönhető, aki két, egymáshoz közeli lelőhelyen bukkant az érmékre fémdetektorát használva.

"Az ilyesmi nagyon ritka" - mondta az AFP-nek Lars Christian Norbach, az észak-jütlandi múzeum igazgatója, ahol a leleteket kiállítják. Az érmékre Fyrkat földvárától nyolc kilométerre, Hobro városánál találtak rá, a rajtuk található felirat tanúsítja, hogy a 980-as években verték őket.

A viking kincs mellett dán, arab és germán érmékre, valamint skót vagy ír ékszerekre is találtak. Norbach szerint a lelet Fyrkattal egyidős lehet: az erődítményt Kékfogú Harald építtette. A történész szerint az érmék a viking történelem újabb fejezetébe nyújtanak betekintést. A kincsek és az erődítmény közt kapcsolat lehetséges, mivel a vikingek rendszerint elásták értékeiket háború idején. A vár 1000 körül leégett.

A régészek további kutatásokat végeznek majd a területen az idei aratást követően, ugyanis abban reménykednek, hogy sírhelyekre is bukkannak majd.

A vikingek halottaikkal kincseket is eltemettek abban a reményben, hogy így haláluk után újra megtalálják majd értékeiket az elhunytak.

Az érméket az Aalborg Történeti Múzeumban nyártól lehet majd megtekinteni. Megtalálójuk pénzügyi kompenzációt kap a leletért, ennek összegét azonban nem hozták nyilvánosságra.

Címlapról ajánljuk
Kiszámolták, mennyit hoz a konyhára a budapesti Bajnokok Ligája-döntő

Kiszámolták, mennyit hoz a konyhára a budapesti Bajnokok Ligája-döntő

A látogatók fogyasztásai és költései növelik a kiskereskedelem, a vendéglátás és a szolgáltatások forgalmát a helyi vállalkozások körében, valamint gyarapítják a szállítási ágazatok bevételét is – mondta az InfoRádióban Németh Viktória, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány senior elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×