eur:
389.94
usd:
363.83
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Róma, 2015. október 2.Helen Mirren Oscar-díjas brit színésznő a Nő aranyban (Woman in Gold) című filmjének bemutatója alkalmából tartott fotózáson Rómában 2015. október 2-án. (MTI/EPA/Giorgio Onorati)
Nyitókép: MTI/EPA/Giorgio Onorati

Kiderült, mitől őszülhet a haj

A tudományos magyarázat segíthet abban, hogy a folyamatot meg lehessen állítani, vagy akár vissza is lehessen fordítani.

Az őssejtekkel állhat kapcsolatban hajunk őszülésének folyamata: az életkor előrehaladtával ezek elveszthetik fejlődési képességüket, így már nem tudják megőrizni hajszínünket, az érési folyamatban elakadva – írja a The Guardian.

Bizonyos őssejtek – amelyek számos különböző sejttípussá képesek fejlődni – egyedülálló módon képesek a szőrtüszőkben különböző rétegei közt átjutni. Ezek a sejtek az életkor előrehaladtával elveszítik ezt a képességüket, ami őszülést eredményez.

A kutatás az egerekben megtalálható melanocita őssejteket vizsgálta: ezek az őssejtek az emberben is megtalálhatók.

"Az újonnan felfedezett mechanizmusok felvetik annak lehetőségét, hogy a melanocita őssejtek ugyanígy viselkednek az emberekben is. Ha ez így van, akkor ez egy lehetséges utat mutat az emberi haj őszülésének visszafordítására vagy megelőzésére azáltal, hogy segíti az elakadt sejtek újbóli mozgását a fejlődő szőrtüsző rekeszek között" – fogalmazott Qi Sun, a NYU Langone Health posztdoktori munkatársa.

A hajszín megtartása annak függvénye, hogy a hajhagymákban található melanocita őssejtek megkapják-e parancsot arra, hogy olyan érettebb sejtekké váljanak, amelyekben több pigment található.

A kutatók megállapították, hogy a normális hajnövekedés során a sejtek folyamatosan ingáznak a fejlődő szőrtüsző különböző részei között. Ezekben a melanocita őssejtek, olyan jeleknek vannak kitéve, amelyek befolyásolják az érést. Primitív őssejt állapotuk és az érés következő szakasza közt átalakulnak, elhelyezkedésüktől függően.

A haj öregedésével, kihullásával, majd ismételt visszanövésével egyre több melanocita őssejt egy olyan részén a szőrtüszőnek, ahol nem fejlődnek tovább. Ezáltal a melanocita őssejtek kaméleonszerű működésének elvesztése lehet a felelős az őszülésért és a hajszín elvesztéséért Mayumi Ito, a kutatás egyik vezetője szerint.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×