eur:
388.7
usd:
361.73
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály
Nyitókép: Pixabay

Ma van az alvás világnapja - Rosszabbul alszik, akinek háziállata van

A kutyások alvászavarra, a macskások pedig lábpanaszokra hajlamosabbak.

Az általános egészségre pozitív hatása van annak, ha kisállatot tartunk otthon, az alvásra mégis negatívan hathat a dolog, állapította meg a Human-Animal Interactions hasábjain megjelent friss tanulmány - írja az NBC News.

A kutatók a National Health and Nutrition Examination Survey adatait vizsgálták, amely számos egészségügyi témában tesz fel kérdéseket. Arra összpontosítottak, hogy a válaszadóknak volt-e alvászavara, valamint hogy tart-e macskát vagy kutyát.

Ezek a rossz alvás jelei

Az alvásminőség vizsgálatakor a következő tényezők meglétére figyeltek:

  • horkolás
  • alvászavar diagnózisa
  • alvási vagy elalvási problémák
  • éjszakai felébredés
  • túl korai felébredés
  • nyugtalanság
  • kevés alvás
  • altatóhasználat
  • lábrándulások vagy görcsök.

A 15 percnél hosszabb időt igénybe vevő elalvás és a rendszeresen hat óránál kevesebb alvás szintén rossz alvásminőségre utaltak.

Az eredmények szerint a kutyatartás nagyobb eséllyel jár együtt az alvászavarok és általánosságban alvásproblémák kialakulásának esélyével, míg a macskatartás nagyobb eséllyel jár együtt az éjszakai lábrándulások kialakulásával. Mivel azonban a kutatás csak megfigyelésen alapult,

ok-okozati összefüggést nem tudtak bizonyítani a jelenségek és az állattartás közt.

Lauren Wisnieski kutatásvezető, a Lincoln Memorial Egyetem kutatója hozzátette, arra vonatkozó adataik nem voltak, hogy hol töltik a kisállatok az éjszakát: ez jó iránya lehet az esetleges további kutatásoknak.

Nem ez az első kutatás a témában

Lieve van Egmond, egy svédországi Uppsalában található alváskutató laboratórium alváskutatója maga is tapasztalt, hogy alvása megváltozott, amikor befogadott egy macskakölyköt. Bár a mostani kutatásban nem vett részt, a témát doktori kutatásában körbejárta. Ebben önbevalláson alapuló adatok alapján vizsgálta azt, hogyan alszanak a kisállattartók.

A 2021-es eredmények szerint a macskatartók kevesebbet alszanak,

a kutyatartóknál viszont nem tapasztalt változást.

Szerinte is tovább érdemes vizsgálni ezt a területet, bár az amerikai kutatás kapcsán úgy vélekedik, valószínűleg inkább az hat az alvásra, hogy valakinek kisállata van, mint az, hogy az az állat hol tölti az éjjelt.

"Az állat életkora is hat arra, hogy hagyja-e aludni a gazdáját. Ha valakinek több állata van otthon, azok egymást is hergelhetik" - vélekedik.

Ettől függ az éjjeli viselkedés

A kutyák esetében az éjjeli pihenés nagyban függ a fajtától és az igényelt aktivitási szinttől. Ha gondoskodunk arról, hogy a háziállat napközben sok fizikai aktivitást és mentális stimulációt kapjon, és a természetes ösztöneivel együttműködve segíthetünk az állatoknak - és gazdáiknak - a jobb pihenésben.

A macskák hajlamosak az éjszakai energiakitörésekre, mondta van Egmond. Ez így történt saját állatával is, aki éjjel rohangált a lakásban és az ajtót kaparta.

Amikor viszont este játszott vele, majd megetette, az állat úgy vélte, vadászott és zsákmányt ejtett, és ezután aludt.

Véleménye szerint ugyanakkor a háziállatokra nem úgy kell tekinteni, mint akik akadályozzák az alvást, hiszen ők családtagként funkcionálnak, arra azonban érdemes figyelni, hogy ha egy kisállat valóban gondot okoz éjjel, milyen változtatásokkal lehet elérni, hogy ne zavarja a család álmát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×