eur:
390.17
usd:
365.33
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
WASHINGTON, DC - MAY 9:  Jeff Bezos, founder of Amazon, Blue Origin and owner of The Washington Post via Getty Images,  introduces their newly developed lunar lander Blue Moon and gives an update on Blue Origin and the  progress and vision of going to space to benefit Earth at the Walter E. Washington Convention Center.(Photo by Jonathan Newton / The Washington Post via Getty Images)
Nyitókép: Jonathan Newton / The Washington Post via Getty Images

A Marshoz indítja első bolygóközi küldetését Jeff Bezos űrvállalata

A Mars körüli mágneses teret fogja tanulmányozni a Jeff Bezos által alapított Blue Origin űrvállalat NASÁ-tól kapott első bolygóközi küldetése - jelentette be az amerikai űrhivatal.

A közlemény szerint a Blue Origin csütörtökön vette át a megbízást, és a küldetés jövőre indulhat.

A Blue Origin új fejlesztésű rakétája, a New Glenn 2024 végén a floridai Cape Canaveral űrállomásról száll fel a NASA két űrszondából álló ESCAPADE (Escape and Plasma Acceleration and Dynamics Explorers) missziójával.

Az ESCAPADE űrszondák mintegy 11 hónap alatt érik el a Marsot, ahol a bolygó körüli pályára állva gyűjtenek majd adatokat a Mars mágneses mezőjéről és a napszéllel való kölcsönhatásairól.

A New Glenn a NASA űrhajósáról, John Glennről kapta a nevét, aki az amerikaiak közül 1962-ben elsőként kerülte meg a Földet. A rakétát legalább 25 küldetésre tervezték.

A Blue Origin kisebb New Shepard rakétája, amely rövidebb, szuborbitális utakat képes megtenni, már kapott szállítási feladatokat a NASÁ-tól.

A Blue Origin egyike annak a 13 cégnek, amelyet a NASA tavaly választott ki a VADR (Venture-class Acquisition of Dedicated and Rideshare missions) programjába. Ennek keretében a magántulajdonú űrvállalatok kipróbálhatják új rakétáikat a NASA kisebb költséggel járó tudományos küldetésein.

Az amerikai űrhivatal számításai szerint egy VADR-programos indítás mintegy 300 millió dollárba (109 milliárd forintba) kerül. Azt azonban sem a NASA, sem a Blue Origin nem árulta el, hogy a készülő missziónak mekkora a költsége.

Címlapról ajánljuk
Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani
Íme a részletek

Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani

Egy árfigyelő rendszer is része lesz az új otthonfelújítási programnak. A Gazdasági Versenyhivatal által már jelenleg is működtetett árfigyelőhöz hasonló megoldással az építőanyagok áráról tájékozódhatnak majd azok, akik korszerűsíteni szeretnék ingatlanjukat. Így kiválaszthatják az olcsóbb termékeket kínáló kereskedőket - nyilatkozta az InfoRádiónak Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője.

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Brutális drágulás érik az édességeknél

Brutális drágulás érik az édességeknél

A kakaópiacon jelentős áremelkedés várható, mivel a kereskedők ellátási gondokkal és a hosszú távú szállítási szerződések biztosításának növekvő költségeivel szembesülnek. A legaktívabb New York-i és londoni határidős kontraktusok e hónap végi szállításra több mint 25%-ot zuhantak az elmúlt két napban, majd meredeken emelkedtek, ami azt tükrözi, hogy a piac küzd a kínálati hiány kezelésével.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×