eur:
392.81
usd:
365.44
bux:
66607.35
2024. április 26. péntek Ervin
A több fotóból számítógéppel összeállított felvételen a C/2022 E3 (ZTF) kódjelű üstökös Salgótarjánból fotózva 2023. január 25-én. A hosszú expozíciós idővel készült felvételen a csillagok fényes szakaszként láthatóak az üstökös mozgása miatt.
Nyitókép: Komka Péter

Itt egy salgótarjáni fotó a zöld üstökösről

Február elején ér földközelbe a zöldes fényben derengő C/2022 E3 (ZTF) nevű üstökös, amely már most is észlelhető Magyarországról.

"Szabad szemmel épphogy látszani fog. Ez egy körülbelül +5 magnitúdóig fényesedő üstökös, ami így nagyjából a határán van a szabad szemes észlelhetőségnek. Annak lesz esélye megpillantani, aki egyrészt közvilágítástól távoli helyen van, megfelelően sötét égbolt alatt, másrészt tudja, hogy hol van az üstökös. Ez egyébként elég könnyen megtalálható lesz ugyanis a kis és nagy Göncölszekér csillagképek között fog nagyjából elhaladni úgy január végén-február elején" - mondta korábban az InfoRádióban Kereszturi Ákos az üstökösről, amelyet legutóbb a neandervölgyi ember láthatott.

A C/2022 E3 (ZTF) periodikus üstökös, legutóbb körülbelül ötvenezer éve járt a Föld közelében.

Az üstökös most még csak hajnalban emelkedik magasra, de február elsejei földközelségekor már este is jól látszik. Február 7-8-án koraeste pedig a holdfény sem zavarja megfigyelését - írta közleményében a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

Február 6-án a Szekeres csillagkép szélén, az igen fényes Capella csillaghoz lesz viszonylag közel, magasan a fejünk felett. Ezután napról napra közeledik a vöröses színű Mars felé, amelyhez február 11-én ér a legközelebb. A vörös bolygótól egy fokra járó üstökös egészen különleges látványt nyújt majd egy egyszerű kézitávcsőben is. Február 13-15. között az üstökös a Bika csillagkép Hyádok halmaza előtt vonul el, csodálatos együttállást alkotva a Bika szarva között.

A kométa alakja és színe különleges: a mag körül kiterjedt, zöld színű üstököslégkör, úgynevezett kóma alakult ki, amely meghatározza kinézetét. A kómából jelenleg szélesre nyílt, legyező alakú, rövid, sárgásfehér porcsóva ered, melynek széle a nagy felbontású felvételeken szálas. A széles, tömzsi porcsóva mellett pedig egy rendkívül hosszú, halvány, egyenes ioncsóva is kiindul az üstökösből, amely mint egy fejsze nyele, tartja a széles baltafejet magán.

(A nyitóképen: A több fotóból számítógéppel összeállított felvételen a C/2022 E3 (ZTF) kódjelű üstökös Salgótarjánból fotózva 2023. január 25-én. A hosszú expozíciós idővel készült felvételen a csillagok fényes szakaszként láthatóak az üstökös mozgása miatt.)

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×