eur:
393.33
usd:
367.64
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
MTI/Komka Péter
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Káprázatos látvány tárulhat elénk ma este az égbolton

Megéléséhez nem kell semmilyen segédeszköz: elég csak a nyugati horizont fölé szegezni a tekintetünket, és élvezhetjük a szépségét.

Február 21-e alkonyat után 18:05 perckor a hajszálvékony, mindössze 34 órás holdsarló felett hét fokkal ragyog a Vénusz, felette pedig újabb négy fokkal a Jupiter – írta korábban a svábhegyicsillagvizsgaló.hu.

Már önmagában a holdsarló is megérne egy külön esti programot, de az égbolt királyával és királynőjével kiegészülve képrázatos látványban lehet részünk.

Az égi füzér február 22-én este kissé átrendeződve, de újra megjelenik.

A nyugati égbolton 18:15-kor a Vénusz és a Jupiter egymástól mindössze 7,5 fokra lesz látható, közéjük pedig körülbelül félúton beékelődik az ekkor már 8 százalékban megvilágított, az előző napinál jóval határozottabb sarlót produkáló Hold.

A holdsarló

A jelenség minél korábbi, azaz minél vékonyabb állapotában történő megfigyelése egy ősi tevékenység. Az ókori csillagászok ehhez igazították naptáraikat, hiszen az újhold olyan jelenség, amely Kínától Egyiptomig minden korai kultúra számára egyformán értelmezhető volt. Az újhold ezúttal február 20-án reggel 8:09-kor következett be.

A Vénusz tegnap -3,9 magnitúdóval fénylett, vagyis hússzor fényesebb volt, mint a Szíriusz. Ma este még fényesebben, -4 magnitúdóval ragyog majd. A Jupiter is meghatározó jelenség az esti égen: közel -2 magnitúdós fényességgel uralja a horizont környékét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Portfólióépítés mesterfokon - interaktív, online előadás

Portfólióépítés mesterfokon - interaktív, online előadás

Azok számára, akiknek fontos a pénzügyi stabilitás és hosszú távú megtakarítás, a portfólióépítés egy olyan művészet, amelyet érdemes mesterfokon elsajátítani. A jó portfólió nem csupán egyetlen eszközosztályra korlátozódik, hanem többféle instrumentumot kombinál, hogy maximalizálja a hozamot és minimalizálja a kockázatot. Soron következő online előadásunkon áttekintjük, hogy mire érdemes figyelni a portfólióépítés során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×