eur:
395.03
usd:
365.46
bux:
65440.33
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
(Original Caption) 8/31/1968-: Frogmen (L) help astronauts during egress training. Walter Cunningham and Donn Eisele are shown pulling Walter Schirra out of a space capsule onto a rubber raft.
Nyitókép: Bettmann/Getty Images

Meghalt az Apollo-7 legénységének utolsó élő tagja

90 éves korában elhunyt Walter Cunningham, az 1968-as Apollo-7 misszió legénységének utolsó, még életben lévő tagja Houstonban – közölte az amerikai űrhivatal (NASA).

„Walter Cunningham vadászpilóta, fizikus és vállalkozó volt, de mindenek előtt felfedező” búcsúzott a kedden elhunyt űrhajóstól Bill Nelson, a NASA igazgatója. Az első, legénységgel útnak indult Apollo-misszió, az Apollo-7 tagjaként a legénység többi tagjával együtt történelmet írt és kitaposta az utat a mai Artemis-generációnak – fűzte hozzá.

Cunnigham űrhajóstársai, Walter Schirra és Donn Fulton Eisele társaságában 1968. október 11-én indult útnak a 11 napos Apollo-7 űrmisszióra. A küldetés nagy siker volt a NASA számára. A legénység által végzett kísérletek fontos információkkal szolgáltak, amelyek nagy segítséget nyújtottak az egy évvel későbbi holdraszálláshoz.

Az Apollo-7 legénysége október 22-én tért vissza a Földre 263 órás repülés és 7,2 millió kilométeres űrutazás után. Az űrhajót kamerával is fölszerelték, így a tévénézők élő közvetítést kaptak a Föld körül keringő misszióról. A közvetítésért a NASA Emmy-díjat is kapott.

Eisele 1987-ben, Schirra pedig 2007-ben hunyt el.

Cunnigham az iowai Crestonban született 1932-ben. Fizikából doktorált, a NASA 1963-ban választotta ki asztronautának. Miután 1971-ben nyugalomba vonult az űrhivataltól, számos műszaki, pénzügyi szervezetet vezetett és rádióműsorok házigazdája is volt. The All-American Boys címmel írta meg memoárjait.

Egy tavalyi interjújában arról beszélt, hogy szerinte az emberiségnek folytatnia kell az űrben való élet határainak tágítását.

NASA
Walter Cunningham az Apollo-7 küldetés során. Forrás: NASA

Családja közlése szerint az egykori űrhajós kórházban halt meg esés okozta komplikációk következtében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×