eur:
393.17
usd:
367.11
bux:
67030.11
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pexels

A szemnek láthatatlan bőrrákot is felismeri egy új eszköz

A szkennertől azt várják, hogy a diagnosztizálás és a műtétek folyamatát is gyorsítsa.

Az eszköz azt vizsgálja, milyen mélyen hatolt be a bőrbe a daganat - a Warwicki Egyetem Skinometer névre keresztelt megoldását jelenleg a Coventry Egyetemi Kórházban kezelt bőrrákos pácienseknél vetik be bizonyos esetekben.

A Sky News cikke szerint Joe Hardwicke plasztikai és helyreállító sebész úgy véli, a Skinometer egészen új lehetőségekhez juttatja az orvosokat.

"Egyes bőrrákok olyan mélyen ott lehetnek a bőr alatt, hogy valójában nem látjuk őket, így amikor sebészi úton eltávolítjuk azokat,

esetenként egy kis darabka visszamaradhat.

Az a reményünk ezzel a technológiával, hogy pontosabbak lehetünk általa a műtétek során, és már elsőre több rákos sejtet távolíthatunk el" - fogalmazott.

Jelenleg több bőrszövetmintát kell levenni és elemezni annak érdekében, hogy biztosan minden rákos sejtet el tudjanak távolítani a betegek bőréről. Ha azonban ezt az új szkennert használják, azzal jelentősen rövidül a műtét hossza.

Rögtön helyes diagnózist ad

Ez olyan eseteket előzhet meg, mint Heather Norgrove-é, aki 2013-ban talált szokatlan bőrelváltozást felkarján, melyet eltávolítottak, de fél év múlva visszanőtt, ráadásul nagyobb volt, mint korábban. Kiderült, hogy különösen invazív melanoma támadta meg, melyet ki kellett metszeni, majd bőrátültetést kellett alkalmazni rajta, illetve különböző onkológiai kezeléseket is kapott.

Norgrove szerint ha a szkenner elérhető lett volna, mindezt megelőzhették volna, mivel a Skinometer megállapíthatta volna, hogy rosszindulatú, befelé terjeszkedő elváltozásról van szó.

Más ráktípusnál is segíthet

A Skinometer a fényspektrum terahertzes tartományából származó fényimpulzusokat használ, amelyek a bőrfelületre csapódnak és visszaverődnek. A visszavert fény hullámformái megmutatják, hogy a rák milyen messzire terjedt a bőr alatt. Emma MacPherson projektvezető szerint ha sikerül megmutatni első adataikkal, hogy a módszer működik, azzal a bőrrákok diagnózisa mellett azok műtétes eltávolítása is gyorsabb lesz majd.

Reményei szerint öt éven belül már háziorvosoknál elérhető lesz az eszköz, amely akár vastagbélrák esetén is alkalmazható,

sőt, akár a különböző bőrtípusoknak a leginkább megfelelő napvédő krémek tervezésére is alkalmas lehet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×