INFORÁDIÓ
2022. december 8. csütörtök
Mária

felmelegedés

klímaváltozás

fordulópont

Massive Iceberg floating in the Southern Ocean in Antarctica with snow covered mountains in the background

Öt veszélyes éghajlati fordulópont előtt áll a világ

Infostart

Az 1,1 fokos felmelegedés által talán már át is léptünk ezeken a fordulópontokon – állítja egy kutatás.

A lehetséges következmények közé tartozik a grönlandi jégsapka összeomlása, ami hatalmas tengerszint-emelkedést okozhat, az Atlanti-óceán egy kulcsfontosságú áramlatának összeomlása, ami megzavarná az esőzéseket, ezáltal milliárdok élelmezését is, valamint a szénben gazdag permafroszt hirtelen olvadása – írja a The Guardian.

Az elemzés szerint 1,5 Celsius-fokos felmelegedés esetén – ami a jelenleg várt minimális emelkedés – az öt fordulópontból négy bekövetkezte lehetségesből valószínűvé válik. Szintén 1,5 fokos felmelegedés esetén további öt fordulópont válik lehetségessé, beleértve az északi erdőket érintő változásokat és szinte az összes hegyi gleccser elvesztését.

Éveken belül bekövetkezhetnek

A kutatók összesen 16 fordulópontot azonosítottak, az utolsó hathoz a tudósok becslése szerint legalább 2 fokos globális felmelegedés szükséges. A fordulópontok néhány évtől évszázadokig terjedő időintervallumban következhetnek be.

David Armstrong McKay, az Exeteri Egyetem szakembere, a kutatás vezetője szerint eredményeik nagyon fontosak, mert megmutatják, miért fontos betartani a klímacélokat.

"Nem azt mondjuk, hogy ha valószínűleg el fogunk érni néhány fordulópontot, akkor minden elveszett, game over.

De minden tizedfoknyi felmelegedés, amit nem érünk el, csökkenti annak valószínűségét, hogy további fordulópontokat érünk el"

– fogalmazott.

A legújabb kutatások a destabilizáció jeleit mutatták ki az Amazonas esőerdőben, amelynek elvesztése komoly következményekkel járna a globális éghajlatra és a biológiai sokféleségre, valamint a grönlandi jégtakaróra és a Golf-áramlatra. Kétfoknyi felmelegedés fölött a fordulópontok elérésének valószínűsége már magas.

Ezek a fordulópontok várhatnak ránk

A Science folyóiratban közzétett elemzés több mint 200 korábbi, a múltbeli fordulópontokról szóló tanulmányt, éghajlati megfigyeléseket és modellezési tanulmányokat értékelt. Fordulópont azt a hőmérsékletküszöb-átlépést nevezik, amely az éghajlati rendszerben megállíthatatlan változást eredményez, még akkor is, ha a globális felmelegedés megszűnik.

A kilenc globális fordulópont a következő:

  • a grönlandi, a nyugat-antarktiszi és két kelet-antarktiszi jégtakaró összeomlása,
  • a Golf-áramlat részleges és teljes összeomlása,
  • az Amazonas pusztulása,
  • a permafroszt összeomlása
  • a téli tengeri jég elvesztése az Északi-sarkvidéken.

Az erdőirtás ronthat a helyzeten

Az Amazonas-esőerdő esetében az erdőirtásokat nem vették figyelembe, ezek hatására még hamarabb elérhetünk egy fordulópontot.

További hét fordulópont elérése súlyos regionális hatásokkal járna, beleértve a trópusi korallzátonyok pusztulását és a nyugat-afrikai monszun változását. További lehetséges, még tanulmányozás alatt álló fordulópontok közé tartozik

az óceáni oxigén elvesztése

és az indiai nyári monszun jelentős változása.

A tudósok egy fordulópont átlépését "lehetségesnek" határozzák meg, ha a minimális hőmérsékleti küszöbértéket átlépjük, és "valószínűnek", ha a központi küszöbértéket meghaladjuk.

Nyitókép: Ray Hems/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018