eur:
385.25
usd:
355.51
bux:
69296.81
2024. május 24. péntek Eliza, Eszter
Woman cuddles, plays with her dog at home because of the corona virus pandemic covid-19
Nyitókép: Manuel Tauber-Romieri/Getty Images

Házi kedvencek "lőtávolban" - Egy kutya most az első majomhimlős

Egy francia kutyát már megfertőzött gazdája a vírussal: a Lancet orvosi szaklap azt is leírta, hogyan kaphatta el az eb a betegséget.

A kutya egy ágyban aludt két gazdájával, akik azonos nemű partnerekkel testi kapcsolatot létesítő férfiak. A párizsi pár tagjai nem kizárólagosan egymással léptek szexuális kapcsolatba, a majohimlőt is egy harmadik személytől kapták el ilyen típusú érintkezés során - írja a Euronews.

A kutya testén 12 nappal azt követően jelentkeztek kiütések, hogy gazdái az első tüneteket észlelték. Később PCR-teszt igazolta esetében is a betegséget. Franciaországban jelenleg Párizsban találják a majomhimlős esetek javát, de a járványügy állítja, ura a helyzetnek.

Rágcsálók körében ismerten terjed

Soha korábban nem volt annyi majomhimlős eset Afrikán kívül, mint a mostani járványban: az ott endémiás betegség jelenleg már felütötte a fejét, Európában, Észak-Amerikában, Ázsiában és Ausztráliában is.

Leginkább azonos nemű partnerekkel testi kapcsolatot létesítő férfiak körében terjed, de nem nemi betegség - szoros kapcsolat esetén tud fertőzni a kiütések érintése, a fertőzöttek ágyneműje és ruházata, valamint a kilélegzett, nagy méretű cseppek által.

A megfertőzött kutya esete kapcsán felmerülhet, hogy ember elkaphatja-e a majohimlőt háziállattól; a betegség zoonotikus, Afrikában rágcsálók karmolása által is terjed. Állatról állatra is terjed a betegség, európai állatkertekben fogva tartott főemlősök pedig elkapták már fertőzötten melléjük kerülő más állatoktól. A mostani eset az első, amelyben ember fertőzött meg állatot, illetve prérikutyák után a második háziállatként tartott állat megbetegedése.

Egy esetről van még csak szó

Chloe Orkin, a Queen Mary Egyetem professzora szerint egyelőre egyetlen esetről van szó, melyből

nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni.

Rágcsálók körében ismert módon könnyen terjed a fertőzés, de ezt az esetet megelőzően nem tudtak arról, hogy kutyák vagy macskák, esetleg más háziállatok is megfertőződhetnének azzal. Ez nem azt jelenti szerinte, hogy ne kellene odafigyelni erre.

"Fontos, hogy megpróbáljuk megakadályozni a háziállatok megfertőződését. Más országokban majmokat végeznek ki, mert tévesen attól tartanak, hogy a majomhimlőt terjeszthetik. Az állatok jóléte nagyon fontos" - mondta Orkin.

Legjobb, ha nem a beteg foglalkozik a háziállattal

A WHO szerint az, aki majomhimlős beteggel érintkezett, úgy tudja leghatékonyabban megvédeni kis kedvencét a betegségtől, hogy nem alszik vele egy ágyban, illetve kesztyűt vesz fel, amikor az állathoz ér. A legjobb az, ha valaki más tudja gondozni az állatot a fertőzött vagy kontakt helyett, a rágcsálókat pedig ilyenkor ketrecben kell tartani.

Ha valaki attól tart, hogy kisállata elkapta a vírust, mindenképp vegye fel a kapcsolatot egy állatorvossal, de a rendelő meglátogatása előtt erről egyeztessen is!

Orkin szerint az, hogy ennyire keveset tudunk arról, mely állatok kaphatják el embertől a vírust, arra is rámutat, hogy mennyire nem foglalkozott a tudományos világ sem ezzel a betegséggel egészen addig, míg az ki nem lépett az afrikai kontinensről.

Címlapról ajánljuk

A merénylet árnyékában: kiderült, ki nyerné most az EP-választást Szlovákiában

Robert Fico szlovák miniszterelnök pártja, a Smer nyerné a Szlovákiában június 8-ára kiírt európai parlamenti választásokat az Ipsos szerint. A felmérés már a miniszterelnök ellen május 15-én elkövetett merénylet után adott válaszokat is tartalmazza. A Magyar Szövetség 4,8 százalékos eredménnyel nem tudna képviselőt juttatni Brüsszelbe.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.24. péntek, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×