eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: NASA / JPL-Caltech / Stitching and retouching: Andrew Bodrov / 360pano.eu

Kavics rongálta meg a marsjárót

Egy forgószél által felkapott kavics vágódott a NASA Mars-járművéhez. A Perseverance ugyan kissé meg is rongálódott, de folytatni tudja a Vörös bolygó megfigyelését.

Az amerikai űrkutatási hivatal 2020 július 30-án indította el a Mars felé a felfedező járművet. A Perseverance több mint fél éves űrutazást követően sikeresen le is szállt a bolygó felszínén.

A robot jármű még egy kis drón-helikoptert is vitt magával, amely a talajtól eltávolodva készített érdekes felvételeket a leszállóhely, a Jezero-kráter környékéről - írta a 24.hu.

A Perseverance asztrobiológiai vizsgálatokat is végez, kutatva a múltbeli, marsi élet nyomait. Emellett a felszín geológiai folyamatairól és a bolygó időjárásáról is gyűjt adatokat. Ez utóbbi része az is, hogy a felderítő jármű méri a Marson tapasztalható szél erősségét. Mint kiderült, naponta körülbelül négy forgószél is végig söpör a Jezero-kráteren. Ezek egyike vágott egy kavicsot a járműhöz, megrongálva a szélerősség mérő műszert. Szerencsére ez az eszköz működőképes maradt, csak át kell kalibrálni ahhoz, hogy a tudósok a valóságnak megfelelő adatokat kaphassanak.

A Perseverance kamerái egyébként már három olyan hatalmas széllökést is felvettek, amelyek nyomán óriási, több négyzetkilométer kiterjedésű porfelhő alakult ki a Marson.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×