INFORÁDIÓ
2022. augusztus 13. szombat
Ipoly

csillagászat

üstökös

kiss lászló

A comet, an asteroid, a meteorite falls to the ground against a starry sky. Attack of the meteorite. Meteor Rain. Kameta tail. End of the world. Astranomy.

Gigantikus üstökös közelít, de nem kell megijedni, csak megnézni

Különleges égi látványosságban lehet része annak, aki a következő hetekben felfedezi a Föld közelében elhaladó C/2017 K2 PanSTARRS üstököst, amelynek magja kétszer akkora, mint a Mount Everest.

A C/2017 K2 PanSTARRS üstökös neve onnan ered, hogy 2017-ben fedezték fel a Hawaii szigeteken, a PanStarrs égboltfelmérő program keretében. Már úgy jelent meg, hogy száguld a Föld felé az üstökös, de Kiss László, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója szerint ez egy erősen túlzó megfogalmazás.

"A bonyolult elnevezésű üstökös valóban most halad át a Naprendszer belső térségein, de mindössze arról van szó, hogy a Naprendszer belső térrészeibe érkezik egy látogató. Az Oort-felhőből jön, ami az üstökösmagoknak egy nagyjából egy fényév sugarú hatalmas tárháza, és általában akkor kerül onnan be egy üstökös a Naphoz közeli pályára, ha egy közeli csillag elhaladt mellettünk. Tehát évmilliókkal ezelőtt valamikor a Naprendszerhez közel került egy csillag, az megzavarta ennek a jeges égitestnek a mozgását, és akkor indult el befelé, Nap körüli pályán keringve" – magyarázta a csillagász.

Kiss László arra is felhívta a figyelmet, hogy az üstökös valóban kétszer akkora, mint a Mount Everest, de nagyon nagy távolságban fog mellettünk elhaladni. Most június-július-augusztusban mintegy száz napig végig megfigyelhető lesz a Földről távcsővel a déli irányban.

A Kígyó és a Kígyótartó csillagkép környékén, távcsővel, vagy otthoni kis kézi távcsővel lesz látható, mint egy halvány paca. Szabad szemmel fölösleges keresni.

"A hír nagyságát az adja, hogy ilyen nagy üstökösmag utoljára a Hale-Bopp-üstökös volt 1997-ben, sőt az még ennél is nagyobb volt, de ez egy Oort-felhőből érkező üstökös, tehát millió évekig még a Nap közelében sem járt. Ritkán jönnek olyan látogatók, amelyekben

a Naprendszer kialakulása előtti anyag is megőrződött mindmáig"

– mondta a szakember.

A PanSTARRS-t 2017-ben fedezték fel a Hawaii szigeteken, 2,5 milliárd kilométerre volt a Naptól, ami azt jelezte azonnal, hogy különleges üstökös. A különlegessége abban rejlik, hogy nagyon nagy a magja, a becsült átmérője az égitestnek 18-20 kilométer – magyarázta.

"Ezekben a napokban egyébként egy csillaghalmaz közelében látszik, de nem olyan gyönyörű csóvás égi vándor, mint két évvel ezelőtt a Neowise üstökös" – mondta Kiss László.

Nyitókép: MARHARYTA MARKO/Getty Images

Kapcsolódó hang

Gigantikus üstökös közelít, de nem kell megijedni, csak megnézni – Kiss László
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018