eur:
393.12
usd:
367.24
bux:
0
2024. április 24. szerda György
Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ, a CDC által 2022. május 21-én közreadott, 1997-ben ismeretlen helyszínen készített kép egy majomhimlővel fertőzött beteg felsőtestéről. 2022 májusának második felében Európa több országában vettek nyilvántartásba majomhimlővel fertőzött embereket. A hólyagos bőrkiütésekkel és lázzal járó, testnedvekkel terjedő fertőzés nyugat-afrikai eredetű, és először 1985-ben azonosították. A betegség közvetlenül terjed emlősállatról emberre, lefolyása vírustörzstől függően változik.
Nyitókép: MTI/AP/CDC

A majomhimlő gyorsan terjed, de mégsem jelent Covid-szintű veszélyt

A davosi Világgazdasági Fórumon a majomhimlő is a témák közé került: hét közepére már 230 fölé jutott az igazolt esetek száma világszerte.

Szerdán már kétszer annyi emberről volt bizonyított világszerte, hogy elkapta a majomhimlőt, mint hétfőn, a davosi találkozó nyitónapján. A kiütéssel, lázzal és fájdalmakkal járó vírust ennek ellenére sem tartják olyan veszedelmesnek, mint a koronavírust.

A Pfizer vezérigazgatója, Albert Bourla szerint nem nagyon érdemes aggódni az esetszám megugrása miatt, az előzetes adatok alapján ugyanis ez a vírus közel sem terjed olyan könnyen, mint a SARS- CoV-2. Bourla azt is elmondta a CNBC-nek, hogy már léteznek a vírus hatását minimalizáló kezelések is.

A fekete himlő elleni oltás ráadásul 85 százalékos védelmet nyújt a majomhimlővel szemben: ennek ismeretében Franciaország és Dánia már fontolgatja, hogy beoltsa azokat, akik a leginkább ki vannak téve a megfertőződés veszélyének.

Bourla szavai megerősítik azt, amit korábban az amerikai CDC is kijelentett: a majomhimlő nem Covid, azaz nem terjed olyan jól a levegőben utazó részecskékkel, mint a SARS-CoV-2.

Főleg szexuális úton terjed most a kór

Jeremy Farrar, a globális egészségügyi jótékonysági szervezet, a Wellcome vezetője sem gondolja, hogy olyan veszélyt jelentene ez a vírus, mint az új koronavírus. Hozzátette: bár a jelenlegi kitörés olyasmi, ami korábban nem volt a vírusra jellemző, nem kell aggódnia a lakosságnak - de

az sem baj, hogy a közegészségügyi szakértők komolyan odafigyelnek a vírus terjedésére.

A WHO szerint a legfrissebben felfedezett esetek nem köthetők afrikai országokba tett utazásokhoz, főként szexuális úton terjed a megbetegedés, leginkább olyan férfiak körében, akik azonos nemű partnert választanak.

Meg kell ismerni a kitörés eredetét

Seth Berkley, a Gavi globális oltóanyag-szövetség vezérigazgatója hétfőn azt mondta, hogy tovább kell kutatni a kitörés eredetét, és még sok új eset előfordulása valószínűsíthető.

"Ha ez kisebb járvány lenne, amely Közép-Afrikában vagy Nyugat-Afrikában történik, az emberek normálisnak vennék. Ilyen helyzetekben

emberről emberre történő átvitellel is találkozunk,

tehát ez sem szokatlan. A jelenlegi körülmények közt azonban ki kell derítenünk, mi történik - egyelőre ezt nem tudjuk, és azt sem, hogy mennyire lesz súlyos a járvány" - mondta Berkley.

Címlapról ajánljuk

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×