eur:
393.41
usd:
368.02
bux:
65971.16
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Pixabay.com

Tanulmány a magányról - Szörnyű következménye lett a Covidnak

Jön fel a problémaranglistán a magány, egyre többen kerülnek vele szoros kontaktusba. Hogy a virtuális tér mennyire tehet róla, csak sejteni lehet.

A Társadalomtudományi Kutatóközpont (TK) felmérése szerint Magyarországon a 30 évnél fiatalabbak 46 százaléka részben vagy teljesen magányosnak érzi magát - olvasható a tanulmányról szóló összefoglalóban a Qubiton. Az 50 és 65 közöttiek körében viszont csak minden tizennegyedik megkérdezett érzi ugyanezt.

Albert Fruzsina, a TK Szociológiai Intézet Család és Társas Kapcsolatok Kutatási Osztályának vezetője a portálnak a kutatásról elmondta, a fiatalok elmagányosodásának egyik fontos oka lehet a baráti kapcsolatok visszaszorulása, amiért a kutatók egy része többek között a Covid-járvány két évét tartja felelősnek.

A fokozottabb magányérzet abból fakadhat, hogy a kortárs kapcsolatok a 30 alatti felnőtteknek a legfontosabbak, ezt a kort a szakirodalom a "társas promiszkuitás" korszakának is nevezi, így ezen kapcsolatok hiánya ezt a korosztályt érinti a legérzékenyebben.

Átrendeződött azoknak a témáknak a köre is, amelyeket a 15-29 éves fiatalok a leginkább égetőnek éreznek a saját generációjukra vonatkozóan. Megjelent az első öt legfontosabbnak ítélt nehézség között egy, ami korábban a kanyarban sem volt soha: a baráti közösségek, kapcsolatok hiánya - ezt már Székely Levente szociológus, az Ifjúságkutató Intézet igazgatója mondta el a portálnak.

A szóban forgó reprezentatív kutatást négyévente elvégzik az ezredforduló óta; a kérdéssorokat 8 ezer magyar fiatal tölti ki.

Székely szerint nehéz megjósolni, hogy a fiatalok elmagányosodását jelző mutatók átmenetiek-e, vagy tartóssá válik a trend, mert célzottan a fiatalok elmagányosodását vizsgáló hazai kutatást mindeddig senki nem végzett.

Még ha a fiatalok elmagányosodását sem a húszas évek elején kötött házasságok számának a csökkenésével, sem pedig a mobiltelefonok és a közösségi média túlzott használatával nem sikerült egyértelműen ok-okozati viszonyba állítani, arról már két évvel az első Covid-hullám előtt, 2018-ban is cikkeztek, például Nagy-Britanniában, hogy a 16-24 évesek mintegy 40 százaléka érzi magát gyakran magányosnak, szemben azzal, hogy a 75 év felettieknek alig több mint negyede vallotta ugyanezt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×