eur:
389.62
usd:
363.98
bux:
68083.95
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
室外天然气连接管道法兰
Nyitókép: BIN WANG/Getty Images

Orosz gázcsapzárás esetén a német feldolgozóipar lenne az "első áldozat"

Weinhardt Attila szerint a veszélyjelzés szintje jelenleg nincs az aggodalomra okot adó kategóriában.

A földgázellátási válsághelyzet legalacsonyabb, úgynevezett korai előrejelzési szintjét hirdették ki szerdán Németországban. Az intézkedést elővigyázatosságból tették, mert továbbra is nyitott kérdés, hogy milyen megoldása lesz a földgázszállítások elszámolásáról folyó vitának - mondta az InfoRádiónak a Portfolio elemzője, Weinhardt Attila.

"Nincs még nagy baj, ez tényleg egy elővigyázatossági lépés, de mindenképpen indokolt. Lényegében hetek óta van már egy olyan nagyon szoros monitorozó társaság, amely a gázellátási helyzetet folyamatosan figyeli, a bejelentéssel ezt a helyzetet formalizálták" - tette világossá Weinhardt Attila.

Hogy miért éppen most hoztak ilyen döntést a német kormányban, arról azt mondta, most aktuális Moszkvának az az elhatározása, hogy energiatermékeiért rubelt kérjen fizetségül a "barátságtalan országoktól".

"A mi szempontunkból az Európai Unióra egységesen elrendelt kategória, besorolás a legfontosabb. A legfrissebb fejlemény az, hogy március 31-én kell, hogy bejelentsék, miként valósítják ezt meg" - folytatta Weinhardt Attila.

Ismert, nyugati hatalmak az elmúlt napok során kategorikusan visszautasították azt, hogy rubelben fizessenek, hisz mint például az ENI olasz energiakereskedelmi cég fogalmazott, "nincs rubel", ráadásul a jelenleg érvényes szerződések szerint euróban, dollárban vagy angol fontban kell fizetni az energiahordozókért.

Azt azért az elemző tisztázta, a konfliktusos helyzet jelenleg nincs hatással a németországi gázszállításra, de a szabályozásban is van a veszélyeztetettség jelzésének még két fokozata. Ha a harmadik szintre kell lépni, akkor kerülhet sor arra, hogy az ország prioritási tervet állítson fel arra, hogy az egyáltalán beérkező gázt mire és hogyan használják fel.

"A jelenleg ismerhető elképzelések szerint a német feldolgozóipar lenne az első áldozat, és a lakosság az utolsó, őket próbálnák megvédeni a válsághelyzettől."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×