INFORÁDIÓ
2023. március 20. hétfő
Klaudia

ausztria

földgáz

gázszállítás

ukrajna

vészhelyzet

Nyomásmérő órák a Magyar Földgáztároló Zrt. hajdúszoboszlói telephelyén 2020. január 8-án. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) tájékoztatása szerint 98,5 százalék a belföldi gáztárolók töltöttsége, külföldről a kereskedelmi megállapodásoknak megfelelően érkezik a földgáz Magyarországra, így a földgázellátás biztosított a téli hónapokra, a lakosság és a közfeladatok ellátásához szükséges mennyiség egyaránt rendelkezésre áll.

Németország után Ausztria is élesített gázszállítási vészhelyzeti intézkedést

Infostart / MTI

Ausztria életbe léptette a gázellátás vészhelyzeti tervének korai figyelmeztető fázisát arra az esetre, ha Oroszország leállítaná a gázszállításokat a rubelben fizetés elmaradása miatt - közölte az osztrák klímavédelmi minisztérium szerda délután. Szerdán reggel hasonló lépést tett Németország is.

A figyelmeztető fázis életbe léptetése az ellenőrzési és felügyeleti rendszer működtetésének a szigorítását jelenti. Az olyan fogyasztásszabályozási intézkedések, mint például a fejadagolás, egyelőre nem, csak a harmadik fázisban lépnek életbe.

A minisztérium közleménye ugyanakkor emlékeztet arra, hogy az Oroszországból érkező gázszállítások jelenleg zavartalanul folytatódnak, és a hazai gáztárolók 13 százalékos töltöttségi szintje időarányosan megfelel az elmúlt évek átlagának.

Karl Nehammer szövetségi kancellár és Leonore Gewessler éghajlatvédelmi miniszter a közlemény szerint mindent megtesz az osztrák háztartások és vállalkozások gázellátásának biztosítása érdekében. A korai figyelmeztető fázisban a gázpiaci helyzetet a szokásosnál szorosabban nyomon lehet követni.

Az osztrák bejelentést megelőzően szerdán kora reggel a német gazdasági minisztérium is kihirdette a gázveszélyhelyzeti terv korai figyelmeztető fázisát.

Az első fázis feladata az elővigyázatossági intézkedések fokozása, hogy az országot felvértezzék egy oroszországi eszkalációval és ezáltal a gázellátás romlásával szemben.

A német és az osztrák lépés hátterében a gázszállítások egyenértékének rubelben rendezését követelő moszkvai bejelentés áll, amit a Nyugat elutasít. A jelenlegi szerződések a szállítások ellenértékének rendezését euróban vagy dollárban írják elő.

A rubelben fizetés határideje eredetileg ezen a héten csütörtök volt. Vlagyimir Putyin orosz elnök utasítása azonban még nem lépett életbe. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pedig szerdán úgy fogalmazott, hogy "a gázszállítás és a fizetés két külön folyamat".

Putyin csütörtökön találkozik az orosz gázóriás, a Gazprom, valamint a jegybank képviselőivel, hogy egyeztessen velük. A bejelentett találkozó és a rubelre váltás egységes elutasítása a Nyugat részéről az orosz gázszállítások küszöbönálló leállításával kapcsolatban aggodalmat keltett Európában. Peszkov ugyanis azt is kijelentette, hogy "ha nem fizetnek, nem jön a gáz, Oroszország nem jótékonysági szervezet".

Oroszország az ukrajnai háborút követő nyugati szankciók miatt akar áttérni a rubeles fizetésekre, mert Putyin szerint " euróval és dollárral már úgysem tudnak mit kezdeni".

Hollandia egyelőre nem akarja aktiválni a gázveszélyhelyzeti tervét. A lakosságot azonban arra felszólították, hogy csökkentse gázfogyasztását - mondta szerdán Tim van Dijk, a gazdasági minisztérium szóvivője.

Az Európai Bizottság szerint az EU felkészült az Oroszországból érkező gázszállítások esetleges megszakadására. "Mindenre felkészültünk, és nagyon szorosan együttműködünk a tagállamokkal is, hogy mindenki jól felkészüljön erre a helyzetre" - mondta Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke szerdán Brüsszelben, de részletekbe nem bocsátkozott.

Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018