eur:
394.29
usd:
370.35
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyomásmérő órák a Magyar Földgáztároló Zrt. hajdúszoboszlói telephelyén 2020. január 8-án. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) tájékoztatása szerint 98,5 százalék a belföldi gáztárolók töltöttsége, külföldről a kereskedelmi megállapodásoknak megfelelően érkezik a földgáz Magyarországra, így a földgázellátás biztosított a téli hónapokra, a lakosság és a közfeladatok ellátásához szükséges mennyiség egyaránt rendelkezésre áll.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Németország után Ausztria is élesített gázszállítási vészhelyzeti intézkedést

Ausztria életbe léptette a gázellátás vészhelyzeti tervének korai figyelmeztető fázisát arra az esetre, ha Oroszország leállítaná a gázszállításokat a rubelben fizetés elmaradása miatt - közölte az osztrák klímavédelmi minisztérium szerda délután. Szerdán reggel hasonló lépést tett Németország is.

A figyelmeztető fázis életbe léptetése az ellenőrzési és felügyeleti rendszer működtetésének a szigorítását jelenti. Az olyan fogyasztásszabályozási intézkedések, mint például a fejadagolás, egyelőre nem, csak a harmadik fázisban lépnek életbe.

A minisztérium közleménye ugyanakkor emlékeztet arra, hogy az Oroszországból érkező gázszállítások jelenleg zavartalanul folytatódnak, és a hazai gáztárolók 13 százalékos töltöttségi szintje időarányosan megfelel az elmúlt évek átlagának.

Karl Nehammer szövetségi kancellár és Leonore Gewessler éghajlatvédelmi miniszter a közlemény szerint mindent megtesz az osztrák háztartások és vállalkozások gázellátásának biztosítása érdekében. A korai figyelmeztető fázisban a gázpiaci helyzetet a szokásosnál szorosabban nyomon lehet követni.

Az osztrák bejelentést megelőzően szerdán kora reggel a német gazdasági minisztérium is kihirdette a gázveszélyhelyzeti terv korai figyelmeztető fázisát.

Az első fázis feladata az elővigyázatossági intézkedések fokozása, hogy az országot felvértezzék egy oroszországi eszkalációval és ezáltal a gázellátás romlásával szemben.

A német és az osztrák lépés hátterében a gázszállítások egyenértékének rubelben rendezését követelő moszkvai bejelentés áll, amit a Nyugat elutasít. A jelenlegi szerződések a szállítások ellenértékének rendezését euróban vagy dollárban írják elő.

A rubelben fizetés határideje eredetileg ezen a héten csütörtök volt. Vlagyimir Putyin orosz elnök utasítása azonban még nem lépett életbe. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pedig szerdán úgy fogalmazott, hogy "a gázszállítás és a fizetés két külön folyamat".

Putyin csütörtökön találkozik az orosz gázóriás, a Gazprom, valamint a jegybank képviselőivel, hogy egyeztessen velük. A bejelentett találkozó és a rubelre váltás egységes elutasítása a Nyugat részéről az orosz gázszállítások küszöbönálló leállításával kapcsolatban aggodalmat keltett Európában. Peszkov ugyanis azt is kijelentette, hogy "ha nem fizetnek, nem jön a gáz, Oroszország nem jótékonysági szervezet".

Oroszország az ukrajnai háborút követő nyugati szankciók miatt akar áttérni a rubeles fizetésekre, mert Putyin szerint " euróval és dollárral már úgysem tudnak mit kezdeni".

Hollandia egyelőre nem akarja aktiválni a gázveszélyhelyzeti tervét. A lakosságot azonban arra felszólították, hogy csökkentse gázfogyasztását - mondta szerdán Tim van Dijk, a gazdasági minisztérium szóvivője.

Az Európai Bizottság szerint az EU felkészült az Oroszországból érkező gázszállítások esetleges megszakadására. "Mindenre felkészültünk, és nagyon szorosan együttműködünk a tagállamokkal is, hogy mindenki jól felkészüljön erre a helyzetre" - mondta Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke szerdán Brüsszelben, de részletekbe nem bocsátkozott.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×