eur:
389.01
usd:
359.45
bux:
66263.18
2024. február 24. szombat Szökőnap
Egészségügyi alkalmazott egy antigén gyorstesztet elemez a torinói Cottolengo kórházban, ahol megkezdték a dolgozók és a látogatók tesztelését a koronavírussal fertőzött személyek kiszűrésére 2020. december 23-án.
Nyitókép: MTI/EPA-ANSA/Alessandro Di Marco

Koronavírus - Néhány megyében fordulat állt be

Az esetszámok mindenütt nőnek, de van, ahol erőteljesebb az új esetek számának emelkedése.

A Portfolio.hu néhány grafikonon végigtekintve arra a következtetésre jutott, hogy március 17-e táján jutott nyugvópontra a koronavírus az ötödik hullámot követően itthon - a hullám február elején tetőzött -, a hétnapos mozgóátlag azonban emelkedni kezdett, ahogy a környező országokban is.

Az elmúlt egy hétben napi átlagban 2143 új fertőzöttet regisztráltak hazánkban, ami 61 százalékkal magasabb az egy héttel korábbi 1335-nél, és 77 százalékkal múlja felül a múlt csütörtöki 1210 fős mélypontot.

Forrás: Worldometers
A napi új esetek száma és a hétnapos mozgóátlag, a 2022. március 22-i adatokkal bezárólag. (Forrás: Worldometers)

A járványgörbe emelkedése nem számít kiugró jelenségnek a régióban: a legtöbb környékbeli országban ismét nőtt az elmúlt hetekben az esetszám. A legmagasabb népességarányos esetszámot Ausztriában és Németországban láthatjuk, ezekben újabb csúcsokat döntött a járvány. Szlovákia egyelőre csökkenő ágon van, Szlovéniában már ismét egyértelmű emelkedést mutat a görbe, Romániában és Horvátországban pedig hozzánk hasonlóan enyhe növekedés indult (Szerbia egyelőre alacsony szinten stagnál, Ukrajnában pedig a háború miatt nincs megbízható adatközlés).

Megyei adatok

A koronavirus.gov.hu adatai szerint az elmúlt hét napban Baranya és Győr-Moson-Sopron megyében, illetve Budapesten regisztrálták a 100 ezer főre jutó legmagasabb esetszámot. Utóbbi kettő adata külföldi eredetű terjedésre utal, ahogy az ötödik hullám elején, két és fél hónappal ezelőtt is láthattuk. Bár határszéli megye, Baranya megye esetében inkább arról lehet szó, hogy az elmúlt hetekben itt csengett le a leglassabban az ötödik járványhullám - írja a Portfolio.

A legkevésbé fertőzöttek között Jász-Nagykun-Szolnok, Fejér és Nógrád megyét láthatjuk. Ezekben a megyékben is növekedett már az esetszám, de kevésbé látványosan.

Címlapról ajánljuk
Bácsi Péter: nem fér bele több baki!

Bácsi Péter: nem fér bele több baki!

A Magyar Birkózók Szövetségének szakmai igazgatója azt mondta az InfoRádióban, hogy idén a szokatlan időpont miatt háttérbe szorult az Európa-bajnokság, inkább az áprilisi bakui és a májusi isztambuli olimpiai kvalifikációs versenyen kell majd jól teljesíteniük a magyar birkózóknak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.26. hétfő, 18:00
Csizmadia Ervin
a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×