eur:
393.79
usd:
364.64
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
James Webb Space Telescope (JWST) is to many astronomers the space observatory of the next decade.
Nyitókép: Svábhegyi Csillagvizsgáló

Teljesen kinyitották a James Webb űrteleszkóp főtükrét

Teljesen kinyitották a James Webb űrteleszkóp főtükrét, és az eszköz hamarosan készen áll az univerzum titkainak feltárására - közölte az amerikai űrhajózási és űrkutatási hivatal (NASA) szombaton a Twitteren.

Jelenleg azon dolgoznak, hogy helyhez rögzítsék a tükröt, amelyet a kutatók az eszköz aranyszemének neveznek. Ez a legnagyobb és legérzékenyebb tükör, amely valaha kikerült a világűrbe. A tükör berilliumból készült, amely könnyű, tartós, hidegálló, ritka fém. A főtükör 18 részének mindegyikét ultravékony aranyréteggel fedték, amely remekül visszaveri az infravörös fényt. A hatszögletű, dohányzóasztal méretű részeket a következő napokban, hetekben állítják be.

"Az ünneplés előtt még van néhány dolgunk" - írta a NASA.

A teleszkóp az utolsó rögzítést követően lesz kész a bevetésre.

A NASA második igazgatójáról elnevezett teleszkóp olyan nagy, hogy szétnyitva nem fért volna el az Ariane-5 hordozórakétán, ezért 6,5 méter átmérőjű főtükrét és különösen terjedelmes - 21x14 méteres - hővédő pajzsát össze kellett hajtogatni a felbocsátás előtt.

A 10 milliárd dolláros teleszkóp rendkívül összetett műszaki berendezés, amelyet az Egyesült Államokban építettek a NASA irányításával és amely az európai és kanadai űrügynökségek műszereit is tartalmazza.

Az 1990-ben indított Hubble űrteleszkóp utódjaként beharangozott eszköz a világegyetem legkorábbi, 13 milliárd évvel ezelőtti - néhány százmillió évvel az ősrobbanás utáni - korszakát fogja feltárni.

A NASA legnagyobb hatékonyságú és legösszetettebb űrteleszkópja infravörös fény segítségével kutatja a következő évtizedekben a kozmoszt, a Naprendszeren belüli bolygókat és holdakat, a legősibb és a legtávolabbi galaxisokat.

A James Webb a Földtől mintegy másfél millió kilométerre, a Föld-Nap rendszer L2 Lagrange-pontjából fogja megfigyelni a Naprendszer objektumait, és öt-tíz éven keresztül készít korábban elérhetetlen érzékenységű és felbontású felvételeket.

Teljesítménye százszor nagyobb lesz, mint a Hubble űrteleszkópé, így nagy tükörátmérőjének és az infravörös tartományban végzett megfigyeléseinek köszönhetően a világegyetem hőskorába kalauzol el, a remények szerint információkkal szolgál az első csillagok és galaxisok kialakulásáról.

A teleszkóp műszereivel magyar csillagászok is végezhetnek majd méréseket. Az űrtávcső értékes kutatási idejére a világ csillagászai pályázatok útján szerezhetnek jogosultságot.

A Webb két héten belül érheti el úti célját, és ha minden jól megy, idén nyáron már elkezdhetik vele a kutatásokat.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×