eur:
393.31
usd:
367.84
bux:
67167.93
2024. április 26. péntek Ervin
Fiatalokat oltanak az AstraZeneca svéd-brit gyógyszergyártó koronavírus elleni vakcinájával a kölni központi mecsetben 2021. május 8-án. A kölni lakosok előzetes regisztráció nélkül is megkaphatják az oltást.
Nyitókép: MTI/EPA/Sascha Steinbach

Oltási kampány előtt - Tényleg a gyerekek a pandémia motorjai

Amerikai és európai tapasztalatok alapján is körükben terjed legjobban a fertőzés, szüleik mégis hezitálnak az oltással kapcsolatosan.

A gyerekek és tinédzserek körében az Amerikai Egyesült Államokban 884 százalékkal ugrott meg az esetek száma az ABC News cikke szerint: egyetlen más csoportban sem nőtt ilyen drámai mértékben a megfertőződések száma. Európában az 5-14 éves korosztályban a legmagasabb az esetek előfordulása a WHO szerint: világosan látszik tehát, hogy most a gyerekek korosztályában tombol legjobban a vírus.

Amerikában ennek dacára az általános iskolás gyerekek szüleinek kétharmada egyáltalán nem akarja beadatni az oltást, vagy csak későbbre tervezi azt. A tinédzserek szülei valamivel nagyobb arányban hajlandók erre, de csak a tinik fele kapott eddig vakcinát.

Magyarországon a 16-17 évesek korosztályának átoltottsága 58, a 12-15 éveseké 38 százalékos.

Az öt év fölöttiek vakcinázása hazánkban a jövő héten kezdődik meg.

Az oltás már bizonyított

Az arányok annak ellenére alakulnak így, hogy a Pfizer koronavírus elleni oltása - Amerika mellett Európában is ez adható a gyerekeknek - biztonságosnak és hatékonynak bizonyult a kísérletekben.

Liz Hamel, az amerikai kutatást végző KFF nonprofit intézet elnökhelyettese szerint nem meglepő, hogy az általános iskolás korúak szülei ennyire szkeptikusak: legtöbbjüknek nem volt még alkalma a novemberben megkezdődött oltási kampány eleje óta gyermekorvosával konzultálni arról, kérje-e a vakcinát.

Az omikron változtathat a helyzeten

Hozzátette ugyanakkor azt is, hogy a felmérést még az omikron felbukkanása előtt végezték, úgy gondolja,

a variáns megjelenése sok szülőre hatást gyakorolhat,

ugyanakkor valószínűsíti, hogy azok száma, akik eleve elutasítják ezt az oltást gyermeküknek, nem fog változni. A szülők harmada gondolkozik így. Véleményét arra alapozta Hamel, hogy a felnőttek körében is stabilan megmaradtak oltásellenes álláspontjuk mellett azok, akik kezdetektől ragaszkodnak ehhez. Azok ugyanakkor, akik jelenleg várakozó álláspontra helyezkedtek, be fogják adatni előbb vagy utóbb a vakcinát.

Ötmillió amerikai gyerek kapta már meg

Amerikában a való életből származó tapasztalatok is erősítik már azt, hogy az 5 év fölöttieknek kínált oltás biztonságos: az elmúlt közel másfél hónapban több mint ötmillió gyermek kapta már meg azt. Súlyos mellékhatásokról - mint a szívizomgyulladás - nem érkeztek beszámolók. Immunizációval foglalkozó szakértők szerint

komoly mellékhatások legfeljebb két hónappal az oltás felvétele után keletkezhetnek,

később semmiképp. Így természetesen időbe telik még az adatok összegyűjtése, de eddig semmilyen aggasztó jelenségre nem derült fény.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×