eur:
394.09
usd:
365.69
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
The man stops the spread New Omicron coronavirus COVID-19. Stop infections. The threat of a new wave of infection. Little knowledge. Low efficiency of vaccines and acquired immunity
Nyitókép: Andrii Yalanskyi/Getty Images

További részletek az omikron variánssal fertőzött két magyarról

A dél-afrikai mutáció egy házaspárt fertőzött meg, melynek tagjai nem tettek külföldi látogatást, így bizonyosan itthon kapták el a betegséget.

Immáron bizonyítottan jelen van Magyarországon is a legújabb, omikronnak elnevezett, Dél-Afrikából származó koronavírus-mutáció, amit egészségügyi szakmai szervezetek az „aggodalomra okot adó” kategóriába soroltak. Az eddigi két igazolt omikron variáns által okozott fertőzést a Neumann Labs-ben azonosították, további gyanús eseteket pedig még vizsgálnak.

A magyar laboratórium idén bevezetett új PCR-vizsgálata képes kimutatni minden új koronavírus-fertőzést, és külön kimutatja, hogy a legújabb, omikron-mutáció okozta-e azt. A vizsgálat eredményeit a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakemberei is megerősítették – írja közelményében a cég.

Az omikron mutáció egy házaspárt fertőzött meg, melynek tagjai nem tettek külföldi látogatást, így bizonyosan itthon kapták el a betegséget.

Noha az omikron variáns kapcsán felröppent a hír, hogy kialakult egy olyan változata, amelyet a PCR-tesztek nem mutatnak ki, ez nem igaz.

A PCR-tesztek bizonyosan képesek megbízhatóan azonosítani a koronavírus omikron-variánsát is – közölte a cég.

„Csak idő kérdése volt, hogy a Dél-Afrikából származó legújabb koronavírus-változat, az omikron hazánkat is elérje. Laboratóriumunk ezidáig két vizsgált személy esetében mutatta ki bizonyítottan az omikron variáns jelenlétét, amit a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakemberei is megerősítettek. Mindez feltehetőleg azt is jelenti, hogy ez a variáns több embert megfertőzhetett már hazánkban” – hívta fel a figyelmet Nyíri Miklós, a Neumann Labs ügyvezetője.

Hétfőn Müller Cecília országos tisztifőorvos jelentette be, hogy már két mintában mutatták ki itthon a koronavírus omikron variánsát, de ettől függetlenül egyértelműen a delta uralkodik a vizsgálati eredményekben, közel 100 százalékban ez okozza a megbetegedéseket.

Azóta kiderült, hogy az egyik fertőzöttnek enyhe tünetei vannak, a másik középsúlyos állapotban van és kórházban ápolják.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×