eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A Geiger-számláló viszonylag magas értéket mutat egy erdőtűznél, a csernobili atomerőmű körüli lezárt területen fekvő falu, Volodimirivka közelében 2020. április 5-én. A térségben két területen, mintegy 5, illetve 20 hektáron pusztít erdőtűz, itt a normálisnál jóval erősebb a radioaktív sugárzás az illetékes környezetvédelmi hatóság vezetője szerint. A csernobili atomerőmű 4-es reaktorblokkjában 1986. április 26-án bekövetkezett robbanás a világ eddigi legsúlyosabb nukleáris balesete volt.
Nyitókép: MTI/AP/Jaroszlav Jemeljanenko

Óriási változás jöhet Csernobilban

Létezik egy új technológia, ami az első vizsgálatok alapján jelentősen gyorsítja a radioaktív elemek bomlását.

Az elmúlt 35 évben most először fordult elő, hogy technológiai rásegítéssel csökkentették a csernobili talaj és a levegő sugárszennyezettségét – írta az Interesting Engineering alapján a hvg.hu. A megoldást Nucleus Separation Passive Systemnek (NSPS) nevezik, és a környezetvédelmet szem előtt tartó svájci cég, az Exlterra fejlesztette.

A radioaktív szennyeződések természetes úton való lebomlása évezredekbe telik, de a svájci mérnökök úgy vélik, ha az általuk kitalált technikát használják ehhez, csupán 5 év alatt a normál szintre lehetne csökkenteni csernobili atomerőmű környezetének sugárszennyezettségét.

A technológiája úgy működik, hogy egy különleges részecskét,

a pozitront a talajban lévő radioaktív izotópokra irányítja, hogy megbontsa az azokat összetartó kötéseket.

Amint a pozitron kapcsolatba kerül a radioaktív izotóppal, egy elektronhoz kapcsolódik, miközben a radioaktív anyag az eredeti állapotára áll vissza. A folyamat az Exlterra szerint teljesen biztonságos, és nem használ sem vegyszereket, sem egyéb, a környezetre káros anyagokat. Kizárólag egy dologra jó, hogy felgyorsítsa a radioaktív elemek bomlását.

Az első teszteket 2019 novembere és 2020 szeptembere között egy 1 hektáros területen végezték el, és 10 hónap alatt a talajban 37 százalékkal, a levegőben pedig 47 százalékkal csökkent a sugárszennyezettség szintje. A vizsgálatot az SSE Ecocenter hitelesítette, amely a csernobili elzárt zóna ellenőrzéséért felelős. Az ukrán állami tulajdonú vállalat szerint a sugárzási szinteket a talajszinttől nézve egy 5 centiméteres, illetve egy 1 méteres távolságban nézték, a mintavételre pedig 100 centiméterrel a felszín alatt került sor. A talajban azonosított radioaktív anyagok a következők voltak: cézium, stroncium és amerícium.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×