eur:
395.39
usd:
366.76
bux:
65135.59
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni vakcinája Gaszner András háziorvos kecskeméti rendelőjében az oltás napján, 2021. május 12-én.
Nyitókép: MTI/Bús Csaba

Omikron-variáns: nem erre számítottak a tudósok

A Moderna vakcinagyár vezérigazgatójának nyilatkozatából derültek ki új részletek.

Egyelőre nincsenek adatok a jelenlegi koronavírus-vakcinák hatékonyágáról az új, szuperfertőző koronavírus-variáns ellen, csupán tapasztalatok állnak rendelkezésre, főként a dél-afrikai orvosoktól.

Az oltóanyaggyáraknál is ég a munka a kezek között, rohamléptekkel igyekszenek feltérképezni, mit lehet tudni az omikron koronavírus-variánsról és az miként befolyásolja a jelenleg elérhető szérumok hatékonyságát.

A vírusvariánsról a Moderna vezérigazgatója egy kedd reggel megjelent interjúban elmondta: az omikronban nem 32, hanem 50 mutáció van és ebből 32 mutatkozik a tüskefehérjén, ami a vírus fő támadási felülete az egészséges emberi sejtekkel szemben. Éppen ezért csökken jelentősen a vakcinahatékonyság - idézte Stephane Bancel nyilatkozatát a Portfolio. A cégvezető elmondása szerint egyébként

a tudósok arra számítottak, hogy még legalább 1-2 évig nem fog megjelenni egy ennyire magas számú mutációt tartalmazó variáns, de sajnos tévedtek, mert megjelent Dél-Afrikában.

Mint többször is megírtuk, szakemberek régóta figyelmeztettek arra, hogy oltatlan közösségekben gyorsan mutálódik a vírus, és emiatt fontos (lett volna és még mindig az), hogy a világon minél egyenletesebben osszák el az oltásokat. Ám Afrikának például nagyon kevés jutott, valószínűleg ott (Dél-Afrikában vagy egy másik országban) fejlődött ki az omikron variáns.

Stephane Bancel arról is beszélt, hogy valószínűleg a nagyszámú mutáció miatt a vakcina nem lesz olyan hatékony ellene, mint volt a delta variánssal szemben. "Azt hiszem, jelentős esés lesz (a hatékonyságban). Nem tudom, hogy mennyi, mert még várnunk kell az adatokra. De minden szakértő, akivel beszéltem, azt mondja, hogy ez nem lesz jó" - fejtette ki.

Címlapról ajánljuk
Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát
Jelentés

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×