eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Saját immunrendszere gyógyíthatott ki a HIV-ből egy argentin nőt

Ő lehet a világon a második, akinek immunrendszere legyűrte a fertőzést: 2013-ban diagnosztizálták az állapottal, mostanra gyógyszert sem kell szednie.

A HIV-ből felgyógyult harmincéves anyáról Esperanza páciens néven beszélnek a kutatók lakhelyére, valamint a város nevének jelentésére – remény – egyaránt utalva.

"Élvezem, hogy egészséges vagyok, és a családom is. Nem kell gyógyszert szednem, és úgy élhetek, mintha az egész meg sem történt volna. Ez igazi privilégium" – nyilatkozott a stigma miatt névtelenséget kérő nő az NBC Newsnak.

Az esetből tanulmányt író kutatók szerint valódi reményt jelenthet az Esperanza páciens esete a világ 38 millió HIV-pozitív emberének. A nő a világon a második, akinél felmerülhet, hogy természetes immunitás útján sterilizáló módon gyógyult fel a fertőzésből.

Kemény dió a HIV gyógyítása

"Az emberi immunrendszer csodája, hogy ilyesmi történhet" – fogalmazott Xu Yu virális immonológus, aki az argentin Natalia Lauferrel együtt vizsgálta az esetet. Steven Deeks, a HIV gyógyításának módját kutató San Franciscó-i szakember szerint most már csak arra kell választ találni, hogy képes ilyesmire az immunrendszer, és miként lehet terápiásan beindítani a folyamatot más betegeknél is.

A tudósok a HIV gyógyításának bonyolult feladatát több fronton próbálják megoldani, többek között génterápiával, a vírus kiűzésével az úgynevezett rezervoárból, vagy a HIV sejtekben tartásával, illetve terápiás vakcinákkal, amelyek fokoznák a szervezet immunválaszát a vírussal szemben. A kutatók eddig két embert tudtak meggyógyítani terápiás úton, mindkét esetben bonyolult és veszélyes őssejt-transzplantációt végeztek a fertőzötteken.

A HIV-et rendkívül nehéz kiirtani a szervezetből,

mivel hosszú életű immunsejteket fertőz, amelyeket együttesen rezervoárnak nevezünk, és amelyek hosszú időt tölthetnek nyugalmi állapotban.

A vírus DNS-e, az úgynevezett provírus, amely ezekbe a sejtekbe van kódolva, a szokásos antiretrovirális kezelés figyelmét elkerüli: ez csak akkor képes megtámadni a vírust a fertőzött sejtekben, amikor azok aktívan újratermelik a vírust.

A másik gyógyult is nő

Yu augusztusban már publikált a Nature-ben egy tanulmányt 64 emberről, akinek szervezete képes volt antiretrovirális szerek használata nélkül is igen alacsonyan tartani a vírus osztódását. A tanulmány szerint az érintettek immunrendszere elpusztította azokat a sejteket, amelyek életképes HIV-vírust tudtak létrehozni, de azokat meghagyta, amelyek nem tudtak létrehozni élő HIV-vírust.

A ma már 67 éves, még 1992-ben megfertőződött Loreen Willenberg esetén ez annyira jól sikerült az immunrendszernek, hogy sejtjeinek milliárdjait szekvenálták, mégsem találtak benne már HIV-et. Az ő esete Yu szerint nagyban hasonlít az Esperazna páciensére. A virológus elmélete szerint a két nő szervezete különösen erős T-sejtes választ adott a vírusra.

Az Esperanza páciens esetében Yu 1,2 milliárd vérsejtben, illetve a nő 2020-as szülését követően nyert 500 millió placentasejtben kereste a HIV-et. A tavaly született gyermek HIV-negatív.

A közel kétmilliárd sejtben nem találtak életképes HIV-vírust.

Egy HIV-vel diagnosztizált személy akkor tekinthető funkcionálisan gyógyultnak, ha sejtjeiben megmaradt a vírus DNS-e, amely potenciálisan életképes új víruskópiákat hozhat létre, de ez mégsem történik meg kezelés nélkül sem. Ezt néha a HIV kezelés utáni kontrolljának vagy vírusremissziónak is nevezik. Számos dokumentált eset van olyan emberekről, akik abbahagyták az antiretrovirális kezelést, de a vírusterhelés évekig nem emelkedett testükben. Ez főként olyanokkal történhet meg, akik hamar elkezdik a terápiát megfertőződésüket követően.

Sterilizáló gyógyulás esetén a szervezetben sehol nincsen életképes HIV.

"Soha nem lehetünk száz százalékig biztosak abban, hogy egyáltalán nincs ép, működőképes vírus sehol a testében. Végső célunk, hogy amit ezektől a betegektől tanulunk, azt szélesebb betegpopulációra is átvigyük" – fogalmaz Yu.

Vannak reményt keltő esetek

Szintén inspirálóan hat a HIV-gyógyítás kutatására két olyan férfi esete, akiknél a kutatóknak sikerült a sterilizáló gyógyulást kiváltaniuk. Az amerikai Timothy Ray Brown és a Londonban élő Adam Castillejo akut myeloid leukémia, illetve Hodgkin-limfóma kezelésére őssejt-transzplantációt kapott olyan donoroktól, akiknek ritka genetikai rendellenesség miatt immunsejtjeik ellenállóvá váltak a HIV-vel szemben. Castillejo négy éve esett át a kezelésen, az esettanulmányát vezető kutató, Ravindra K. Gupta szerint már kijelenthető, hogy meggyógyult. Brown 2020-ban elhunyt, mivel leukémiája kiújult.

Björn Jensen, a Düsseldorfi Egyetemi Kórház kutatója 2019-ben az úgynevezett düsseldorfi páciens kapcsán is hasonló kezelésről beszélt. A férfi szervezetében továbbra sincs jelen HIV.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×